На Херсонщині встановлено й обладнано понад пів тисячі укриттів та бомбосховищ

9 месяцев назад 0

На сьогодні на правобережній частині Херсонщини обладнано 330 захисних споруд для тривалого перебування людей та 198 вуличних укриттів, де можна перечекати обстріли. Облаштовано також 30 укриттів у навчальних закладах. Про це розповів голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За його словами, 330 захисних споруд для тривалого перебування людей облаштовані ліжками, стільцями, продуктами харчування, водою, електрикою від генераторів, туалетами. До цих укриттів забезпечено цілодобовий доступ.

«Нині тривають роботи в іще 6 сховищах та в 29 найпростіших укриттях. Відразу після цього підготуємо кошторисну документацію ще на 20 таких укриттів», – розповів очільник області в інтерв’ю «».

До речі, днями в Херсоні почали встановлювати автоматичні двері в укриттях та додаткову сирену, які реагують на сигнали повітряної тривоги та її відбій,  Херсонська МВА. Згодом такі двері планують встановити в усіх укриттях, щоб мінімізувати ситуації, коли під час тривоги укриття виявлялися зачиненими і через це гинули люди.

Також на території області в місцях масового скупчення людей встановлено 198 вуличних укриттів. Іще 10 таких укриттів буде придбано найближчим часом за кошти обласного бюджету. Плюс ще 10 захисних споруд протягом вересня мають надійти від Товариства Червоного Хреста України.

«І паралельно місцеві військові адміністрації закуповують і встановлюють в необхідних місцях мобільні укриття, бо ми на лінії зіткнення, а тому до нас долітає і з мінометів, і з танків б’ють по Херсону, і з артилерії, і з РСЗО, і навіть дрони долітають, скидаючи вибухівку. Тому нам дуже необхідні такі мобільні укриття, до яких можна швидко дістатися – за лічені секунди, коли людина чує вихід (бо від виходу до прильоту – максимум 6-5 секунд)», – зазначив Прокудін.

Голова ХОВА також розповів і про облаштування укриттів у навчальних закладах в населених пунктах північної частини Херсонщини. Це відносно безпечні території, тому навчання там можливе, але винятково за наявності облаштованого укриття.

«Зараз ми цим займаємось: облаштовано 30 таких укриттів, іще 40 – у роботі. Три укриття облаштовуємо за рахунок державного бюджету, решту – коштом обласного та місцевих бюджетів. Робимо це в тих школах, які знаходяться більше ніж за 40 км від лінії фронту, щоб потім розглянути можливість перевести ці школи на змішану форму навчання, тобто і офлайн. Зараз уже маємо 5 шкіл, які готові до цього. Щойно ситуація стане більш-менш безпечною, ми переведемо їх на змішану форму навчання», – розповів Прокудін.