На Херсонщині у роботі правоохоронцям допомагають свої мухтари та комісари рекси

2 года назад 0

Фільми про хоробрих псів-поліцейських давно вже стали класикою кінематографа. І судячи з величезної кількості таких картин, подібний сюжет анітрохи не набридає
Адже відважні і віддані справі чотирилапі правоохоронці готові будь-якої доби вирушити зі своїм господарем на місце злочину і допомогти в його розкритті. На Херсонщині у роботі правоохоронцям допомагають свої мухтари та комісари рекси. У кінологічному центрі поліції Херсонщини «працевлаштовано» 37 службових псів, орієнтованих на пошук людей, зброї, вибухівки та наркотиків. За минулий рік кінологи центру у складі слідчо-оперативних груп 748 разів виїжджали на місця злочинів та пригод. І як повідомили у прес-службі облуправління Нацполіції, службові собаки допомогли правоохоронцям розкрити 14 вбивств та фактів завдання тяжких тілесних ушкоджень, 28 розбійних нападів та пограбувань, 333 майнові злочини.
Більше про роботу команди кінологічного центру поліції Херсонщини виданню «Гривна» розповів його начальник Сергій Пітько: «Ми самостійно не розкриваємо злочини, а лише допомагаємо у цьому працівникам поліції. Собака може вказати напрям, у якому пішов зловмисник, наприклад, довести до місця, де стояв автомобіль, у який сів. Потім уже правоохоронці шукають – відстежують по мобільних телефонах, переглядають записи з камер вуличного відеоспостереження та інше. А буває і так, що собака приводить прямо в будинок, у якому підозрюваний зараз перебуває. Також розумні тварини знаходять речові докази, а потім уже за ДНК визначається коло підозрюваних. Наше завдання – навчити собаку шукати запахи. Адже вони шукають не візуально, а за запахом».
За словами Сергія Пітько, на службі у кінологічному центрі поліції Херсонщини є різні породи собак: німецька вівчарка, малинуа (бельгійська вівчарка), лабрадор та курцхаар. У принципі, всі вони універсальні і справляються з різними завданнями, але, наприклад, мисливські породи (курцхаар) — фахівці в пошуку наркотиків.
РОКИ СЛУЖБИ ТА ЗАСЛУЖЕНА ПЕНСІЯ
За хороше виконання роботи собак, звичайно, заохочують. Найкраща нагорода для них, як наголосив Сергій Вікторович, це похвала господаря. «Собака – це найвідданіша тварина у світі. І для неї похвала господаря – найкраща нагорода. Коли ми їх вчимо, ми їх заохочуємо ласощами (ковбаскою, м'ясом) чи грою з м'ячиком… І собачку постійно треба хвалити, – пояснює начальник кінологічного центру поліції Херсонщини. — У одного кінолога може бути 5 собак, а у собаки може бути тільки один господар, якому він буде відданий. Коли кінолог бере на навчання собі цуценя, то він вибирає друга років на 15. Перший рік важко, поки ти собаку вчиш, 9 років вона працює на повну силу і останні 4 роки — вона вже пенсіонер (коли собака вже старенька, не та чіткість рухів і важко її доглядати)».
Після виходу службового пса на пенсію кінологу, який з ним довгі роки працював, надається можливість забрати тварину собі додому. І як каже Сергій Пітько, здебільшого так і відбувається. Але якщо так трапиться, що старенького пса ніхто забрати додому не захоче, то його залишають доживати вік у кінологічному центрі, де за ним продовжують доглядати, годувати і вигулювати до останнього дня. Прізвисько службовому собаці дає кінолог, який тренує та працює з твариною. Наприклад, серед підопічних Сергія Пітько є: Джек, Бос, Караф, Джея, Чейз та Чіп. «Головне – любити собаку. Це твій друг, товариш, товариш. Кінолог та собака разом виїжджають на подію, і успішність розкриття злочину залежить від них обох. Тому що правильно керувати собакою і знати, як вона поводиться при визначенні того чи іншого запаху — це завдання кінолога. Якщо сторонній людині дати пса навченого, він, не знаючи особливостей поведінки тварини, досягти результату з нею не зможе» , – підсумував начальник кінологічного центру поліції Херсонщини.