На капітальний ремонт ІТТ в Херсоні виділено ще 2,6 млн гривень

7 месяцев назад 0

На капітальний ремонт будівлі ізолятора тимчасового тримання на вулиці Теплоенергетиків 3, у якому росіяни під час окупації міста облаштували катівню, виділено ще 2 692 245 гривень.
Про це свідчить відповідна інформація з порталу державних закупівель Prozorro.
Про те, що будівля ізолятора буде ремонтуватися стало відомо у серпні. Тоді на ремонт було виділено 7 069 479 гривень. Тобто наразі на відновлення будівлі вже витрачено 9 761 724 гривні.
Ремонтні роботи проводить ТОВ “Мд-Констракт”, зареєстроване у квітні 2013 року на Одещині.
Нагадаємо, катівню в будівлі СІЗО за адресою Теплоенергетиків, 3 росіяни облаштували майже відразу після окупації міста. Вона функціонувала з березня по листопад 2022 року.
За даними українських правоохоронців, відповідальним за створення саме цієї катівні є полковник Росгвардії Олександр Науменко.
Переважною більшістю в’язнів катівні були проукраїнські активісти, волонтери, ветерани і родичі правоохоронців.
Хтось потрапляв в ІТТ на години, а інші – на місяці. Люди перебували в антисанітарних умовах, їх били, обмежували в їжі та воді. Також бранцям відмовляли у наданні медичної допомоги.
Їх схиляли до співпраці з окупаційною адміністрацією, звинувачували у зв’язках з підпіллям і вимагали інформацію про українських військових.
Олександр Науменко особисто віддавав накази застосовувати насильство до викрадених і утримуваних людей. Всього їх було понад 200.
У вересні 2022 року СБУ повідомила йому про підозру в жорстокому поводженні з полоненими на Херсонщині.
Також саме він у березні 2022 року наказав розігнати проукраїнський мітинг, під час якого постраждали мешканці Херсона.
МОСТ неодноразово публікував розповіді потерпілих жителів Херсона та області, які стали жертвами окупантів та знаходились саме у СІЗО на вул. Теплоенергетиків.
За словами деяких ув’язнених, ФСБшники, які працювали в ІТТ на Теплоенергетиків, були з Криму, тобто наші, українці.
Натомість гауляйтер окупованої Херсонщини Володимир Сальдо з березні 2023 року збрехав про відсутність катівень на територіях Херсонської області.