На окупованій території Херсонщини українці попри тиск відмовляються від паспортів РФ

4 месяца назад 0

На окупованій території Херсонщини є люди, які попри тиск досі відмовляються брати російські паспорти, інші беруть їх, лише щоб вижити.

Про це в інтерв’ю Укрінформурозповів херсонець Тарас Букрєєв, який пережив «підвали» ФСБ та був вивезений з Херсона російськими агресорами на тимчасово окуповане лівобережжя Херсонщини, де перебував донедавна.

«Скажу, що люди там (на ТОТ Херсонщини — ред.) – героїчні. Звісно, тепер не можу називати імена та сферу їхньої діяльності. Так, вони вимушені брати російські паспорти, тому що вибору немає» , — зазначив Букрєєв.

За його словами, є доволі багато людей, які не виїжджають через різні причини, а чекають на визволення. Також він розповів, що велика кількість людей все ще не брали російських паспортів, хоча через це у них постійно виникають труднощі.

«Бо якщо тебе зупиняють і ти показуєш український паспорт, починаються проблеми. Тому що тиск такий, що або ти маєш взяти паспорт, або їдь звідси. А будь-які заперечення, що це твій дім, можуть закінчитися підвалом» , — підкреслив Букрєєв.

Як повідомляв Укрінформ, ЗСУ восени 2022 року визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема місто Херсон. Частина області, розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами.

Зараз відомо про 922 українців і українок, які перебувають у полоні росіян. Це лише цивільні мешканці Херсонщини, яких вдалося ідентифікувати.