На пенсію вийдуть не всі: ПФУ розповів, скільки потрібно страхового стажу у 2024 році

3 месяца назад 0

Українцям розповіли, скільки потрібно страхового стажу, щоби вийти на пенсію у 2024 році.

Як передає "Хвиля", про це повідомила прес-служба ПФУ.

Так, в Україні відповідно до реформи щороку зростає страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію. Таким чином, люди, які планують вийти на пенсію у 2024 році, повинні мати на рік більше стажу, ніж у 2023 році.

При цьому у 2023 році 60-річні українці могли вийти на відпочинок зі стажем у 30 років, а громадяни віком від 20 років стажу могли стати пенсіонерами у 63 роки.

Отже, у 2024 році для виходу на пенсію необхідно:
у 60 років мати 31 рік страхового стажу;
у 63 роки мати 21 рік страхового стажу;
у 65 років мати 15 років страхового стажу.

Мінімальний стаж становить 15 років. У тому випадку, якщо людина не вистачає трудового стажу, їй доведеться дочекатися 65 років для виходу на пенсію.

Щоб отримати додатковий стаж, можна вступити до системи обов'язкового державного пенсійного страхування за власним бажанням. До того ж, люди можуть вносити страхові внески не лише за себе, а й на користь інших осіб.

Українцям також пояснили, що страховий стаж означає період, протягом якого працівник чи роботодавець сплачували страхові внески. При цьому мінімальний обов'язковий внесок становить 22% від мінімальної заробітної плати

Якщо потрібно "докупити" стаж, то необхідно укласти договір із Пенсійним фондом України. Як зазначається, цей договір можна укласти в електронній формі через веб-портал електронних послуг. Для підписання Договору можна використовувати кваліфікований електронний підпис (КЕП), Дія. Підпис або GOV.ID.

Розрахунок страхового стажу виглядає так:
Страховий внесок ЄСВ потрібно помножити на коефіцієнт вартості компенсації та на кількість місяців, що бракують.

За один рік пенсії коефіцієнт – 2, за два роки – 1,8, за три – 1,6 тощо.

Мінімальний розмір внеску за 1 місяць страхового стажу за договором про добровільну участь (при купівлі страхового стажу) становить 2860 гривень із 1 січня та 2948 гривень із 1 жовтня.

Якщо додати, то за рік сума становитиме 34320 чи 35376 гривень відповідно.

Відповідно, якщо ви захочете придбати три роки стажу, то це коштуватиме 100 тисяч гривень.