На українців чекає тотальне підвищення податків

1 месяц назад 0

Підвищувати податки в Україні доведеться незалежно від того, буде допомога від США чи не буде. Проте, якщо її не буде, то фінансова прірва виявиться ще глибшою, ніж зараз. Але навіть тієї глибини, яка проглядається сьогодні, вистачає, щоб задуматися про тотальне підвищення податків.

На сьогодні в бюджеті бракує приблизно 400 мільярдів гривень. Ці гроші необхідні ЗСУ для закупівлі нової техніки та ремонту пошкодженої. Таку суму озвучила на переговорах з МВФ голова Комітету ВР з бюджету Роксолана Підласа.

"Я звернула увагу на те, що додатковий ресурс можна залучити і від скорочення непріоритетних капітальних видатків. І хоча це буде несуттєва сума в масштабах нашої потреби, але це полегшить тиск на платників податків" , — поділилася Підласа.
Однак скорочення капітальних видатків може зекономити лише близько 7,5 млрд гривень. Звісно, така сума погоди в бюджеті не зробить.
Крім того, уряд готує законопроєкт про точкове підвищення податків на окремі операції. Це також не закриє бюджетної прірви, проте допоможе залучити в казну близько 44 млрд додаткових доходів. Такі заходи були розроблені Мінфіном за умовами Меморандуму з МВФ.

Тамтешні кредитори зажадали, щоб український уряд забезпечив надходження додаткових доходів хоча б у розмірі 0,5% від ВВП. Таким чином, Мінфін передбачив низку заходів, які мають принести ще близько 44 млрд гривень.
Зокрема, планують такі заходи:

  • запровадження військового збору в розмірі 0,1% від прибутку підприємств і доходів ФОПів;
  • податок на розкіш — 1,5% від продажу дорогоцінних металів і 30% від продажу ювелірки;
  • податок на продаж майна — 10%;
  • авансові податки з АЗС.

За словами голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, на цей законопроєкт очікують уже в березні.

Однак усі ці заходи можна назвати лише косметичними. Тож уряд усе ж, ймовірно, буде змушений вдатися до тотального підвищення податків.

Які податки можуть підвищити Підвищити можуть усі основні збори. Зокрема, йдеться про такі податки:

  • на доходи фізичних осіб (ПДФО);
  • військовий збір;
  • на прибуток;
  • на додану вартість (ПДВ).

Причому підвищення, наприклад, ПДВ лише на кілька відсотків уже дало би близько 100 млрд гривень додаткових надходжень до бюджету. Здавалося б, тотальне підвищення податків — найпростіший і найефективніший метод збільшення бюджетних надходжень.

Однак, як кажуть в уряді, це палиця з двома кінцями. Такий метод може дати позитивний ефект лише до певної межі. А потім бізнес просто почне йти у тінь. У підсумку можна домогтися зворотного ефекту — скорочення податкових надходжень.

Отже, найвірогідніше, цього року основні податкові ставки підвищувати не будуть. А ось наступного року, якщо ситуація не зміниться на краще, то уряду все ж доведеться вдатися до тотального підвищення податків.