Не допомагайте браконьєрам: Супрун радить українцям не купувати рідкісний делікатес

5 лет назад 0

Не обов'язково вживати саме чорну ікру осетрових, вітаміни, мікроелементи і жири, які вона містить, можна знайти в інших продуктах.

Чорна ікра безумовно дуже корисний делікатес, але не варто ігнорувати те, що найчастіше у продажу вона з’являється завдяки браконьєрам, які знищують рідкісних осетрових риб.

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун у себе в Facebook звернула увагу на цю проблему, розповівши, чим можна замінити такий цінний продукт.

“Щодо чорної ікри варто пам’ятати важливу річ – це продукт, який отримують з дуже рідкісних осетрових риб, які зараз знаходяться на межі вимирання”, – звертається увага Супрун.

Зазначимо, вилов осетрових зараз заборонений у всіх країнах Причорномор’я. Україна не виняток, в нашій країні під забороною вилов осетрових.

Зазначимо,  у світі налічується 27 видів осетрових, в Україні історично зустрічалися шість видів: білуга, севрюга, осетри російський і атлантичний, стерлядь і шип. При цьому осетер атлантичний і шип вже офіційно визнані в Україні вимерлими видами. В Україні, а також Сербії, Болгарії і Румунії з 2016 року за участю Всесвітнього фонду природи WWF працює проект “ЖИТТЯ дунайським осетровим”.

Головна загроза для осетров – браконьєрський вилов заради ікри.

  Корисні властивості чорної ікри

“Більшість корисних властивостей чорної ікри обумовлені вмістом вітамінів, макро – і мікроелементів, незамінних амінокислот і ненасичених жирних кислот. Але існують продукти, які не поступаються своїми корисними властивостями чорній ікрі і не ставлять під загрозу зникнення цілий вид риб”, – зазначає Супрун.

Фото: Вокруг Света

Чим замінити

За словами Супрун, ікра лососевих риб (червона ікра), а також ікра лобана (Кефаль чорна) і минтая мають схоже вміст білків і амінокислот. За змістом заліза і фосфору червона ікра майже не поступається чорній, за змістом кальцію і магнію навіть переважає. Червона ікра, додає медик, не поступається чорній за змістом вітамінів. М’ясо тунця, печінка тваринного походження містить більше вітаміну А, а вітамін Е у великій кількості є в соняшниковій олії.

Білок можна “наздогнати”, вживаючи інші рибні продукти, м’ясо та печінку (навіть у консервованому вигляді).