На Херсонщині у дитсадках піднімають вартість утримання дітей

2 года назад 0

Так, в Новотроїцькій громаді Генічеського району з 1 січня суттєво збільшили вартість харчування і батьківської плати за утримання дітей в дитсадках. Таке рішення селищна рада прийняла наприкінці 2021 року.
Вартість харчування відтепер тут становить 40 грн/день для дітей від 1 до 4 років і 60,5 грн/день для дітей від 4 до 7 років. Розмір батьківської плати за утримання однієї дитини становить 50% від цієї суми: відповідно, 20 і 30,25 грн/день. За це рішення проголосували всі 20 присутніх на сесії селищної ради депутатів.
За словами керуючої справами виконкому селищної ради Тетяни Левошич, подорожчання пов’язане зі змінами норм харчування згідно з постановою Кабінету міністрів України від 24 березня 2021 року. — Зростання плати суттєве, але й градація також різна.
Якщо раніше ми приймали вартість харчування від 1 року до 3-х, і від 3-х до 6 років, то зараз від 1 року до 4-х і від 4-х до 7 років з урахуванням інклюзії. Відповідно зростання плати в категорії від 1 до 4-х років складає 75%, від 4-х до 7 років – 125%. Але й навантаження на бюджет більше. Якщо в 2021 році з місцевого бюджету компенсували 45% вартості харчування, а 55% сплачували батьки, то тепер цю плату розподілили 50 на 50, — пояснила Тетяна Левошич.
— Питання складне. Тому, давайте залишимо за собою право в подальшому скоригувати плату, наскільки це буде можливо, за рахунок коштів з місцевого бюджету, — сказав голова Новотроїцької громади Петро Збаровський.
Також селищна рада встановила з 1 січня вартість харчування дітей у школах на рівні 19 грн/день.
Олег БАТУРІН Новий день