Не за борги: в Україні почалося відключення від газопостачання багатоквартирних будинків

7 месяцев назад 0

В Україні почалося масове відключення від газопостачання багатоквартирних будинків. Причому йдеться не про окремі квартири, які можуть "відрізати" за борги. Йдеться саме – про великі багатоквартирні будинки, де газ відключають одразу всім мешканцям. Причому це роблять не за борги.

Про те, що такі відключення будуть проводитись і надалі, повідомляють на сайті Верховної Ради.

Як з'ясувалося, це не лише загроза. Так, в одному лише Києві газопостачання припинено вже у 80 будинках. І з кожним днем їх стає дедалі більше, йдеться у повідомленні. Як зазначають у профільному Комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, від газопостачання відключатимуться всі будинки, в яких не проведено технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

"Згідно з Кодексом ГРМ, у разі незабезпечення технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирному будинку, розподіл природного газу припиняється", — пишуть у повідомленні.
Водночас у Київгазі кажуть, що їхні фахівці могли б надавати мешканцям багатоквартирного будинку послуги з контролю та ремонту внутрішньобудинкових мереж. Проте тарифікація цих послуг має здійснюватися, виходячи із затвердженого типового договору. А такого договору, як і самої методики вартості послуг, наразі немає. Вони не затверджені.

При цьому, поки такого договору немає, Київгаз готовий надавати таку послугу мешканцям багатоквартирних будинків на своїх умовах: за тимчасовими договорами та за ціною, запропонованою Київгазом. Але при цьому сама компанія Київгаз вважає, що такі послуги мають надаватися на конкурентних умовах, оскільки їхнього потенціалу не вистачить для обслуговування всіх будинків.

Представники Нафтогазу також зазначають, що могли б надавати таку послугу, проте це потрібно робити на основі затверджених нормативних документів, в яких буде визначено не лише тарифи за послуги, а й розмежовано відповідальність сторін.

Але отже, поки таких документів немає, від газопостачання можуть відключити ще не один десяток будинків. А це зовсім не смішно з огляду на те, що насувається похолодання, і що в багатьох квартирах газ – єдине джерело тепла та приготування їжі.