«Нескорені степи»: як народився творчий дует херсонського поета та співачки

5 месяцев назад 0

Співачка Марія Чумак випадково прочитала у соцмережах вірш херсонського поета Михайла Олійника "Нескорені степи" та написала до нього музику. На композицію випустили однойменний кліп.

За словами херсонки  Марії Чумак , коли прочитала вірш, ще не знала хто його автор.

"Вірш на стільки зі смаком був написаний, стильно, я відчула себе наче в Херсоні, одразу згадала всіх, підтримку своїх рідних, своє дитинство. І дійсно вперше полюбила свій рідний край реально глибоко. Я сіла за фортеп'яно і через десь 7 хвилин поклала цей вірш на пісню" , — розказала співачка.

Вірш “Нескорені степи” написав херсонський поет  Михайло Олійник 26 липня 2023 і опублікував його у своїй групі у соцмережі. Через день йому написала Марія Чумак, що зробила версію на фортепіано.

"Я люблю слухати, як мої вірші оживають, як люди їх сприймають, як їх розповідають, співають. Тому наше бажання записати лише фортепіанну версію переросло і ми зробили студійну", — каже автор вірша.

"Михайлу я скинула записану пісню на диктофон. Він був дуже, як він каже, вражений. Отак і почалась наша співпраця і вже шість пісень я написала на його тексти",  — говорить співачка.

Коли писав вірш, поет надихався місцевими краєвидами. Михайло розказав, кожен вірш йому приходить з певною мелодією в голові.

"Це був захід сонця, літо, тепло. Я звертався до вищих сил, щоб захід сонця був таким, не було вибухів, обстрілів, я хотів подихати цим сонцем, нашим херсонським степом, денним повітрям. Марія заспівала один в один пісню, як я написав", — сказав поет.

Як розповіла співачка, кліп знімали у Львові в парку “Горіховий гай”.

"Для мене було дуже важливо, щоб була атмосфера Херсонщини: очерет, комиш, водойми, верби. Я побачила, цей парк з водоймою, качечками, величезною вербою, з очеретом, і просто наче потрапила до Херсона",  — пригадує авторка пісні.

Вірш “Нескорені степи” входить до збірки Михайла Олійника “Фортеця Херсон. Одне серце на два береги”. Однойменна композиція стала саундтреком до документального фільму Миколи Дондюка та Кристини Шаповал про херсонських рятувальників “”.