Нова Каховка: 600 днів окупації

7 месяцев назад 0

16 жовтня — 600 днів російської агресії в Україні. Увесь цей час Нова Каховка Херсонської області знаходиться в окупації. NovaKahovka.City вирішила нагадати найзнаковіші події, які сталися у перший місяць війни у місті і громаді.

24 лютого 2022 року Біля п’ятої години ранку в Новій Каховці почали лунати . Користувачі соцмереж написали, що це відбувається в районі військової частини (ракетного дивізіону), яка знаходиться за містом. Там спалахнула пожежа, на мікрорайон «Сокіл» пішов дим. По Першотравневій у бік в/ч проїхала пожежна машина.

Того ж дня Каховську ГЕС та Головну споруду Північно-Кримського каналу на території Херсонської області  окупанти. На греблі та окружній дорозі з'явилися танки, “Гради” та інша військова техніка загарбників.Російські військові  під Новою Каховкою цілу сім'ю – 56-річних Анну та Олега Федько, їхню невістку Ірину Федько та двох онуків: 6-річну Софію та півторамісячного Івана. Вони намагалися виїхати з Веселого до Нової Каховки. Троє дорослих загинули на місці відразу. Дітей ще встигли завезли до иіської лікарні, де вони і померли. 25 лютого Близько 11.40 від інтернату, де знаходився штаб 57 ОМБр ,по Дніпровському проспекту  колонна із двох десятків російських військових машин. До мерії під'їхали два Камази з солдатами, БТР і джип. Солдати розташувалися навколо будівлі мерії і біля входу.

Декілька чоловік зайшли в будівлю. Згодом двоє солдат зняли українські прапори на площі із флагштоків. Так окупанти захоплювали мерію.Згодом міський голова  Володимир Коваленко перейшов із заступниками до КП “Екосервіс”, а його кабінет зайняв призначений окупантвми гауляйтер Володимир

6 березня Кілька тисяч чоловік взяли  у мітингу за Україну. Багатотисячна колона з прапорами України пройшла по вул. Первомайській і вийшла на головну вулицю міста – Дніпровський проспект. Протестанти скандували: «Слава Україні! Героям слава! Слава нації! Смерть ворогам! Україна – понад усе! Рускій корабль – іді нах*й! Нова Каховка – це Україна! Зеленський молодець, а Путіну буде п..дець!» Також співають Державний гімн. Невдовзі окупанти почали кидати світлошумові гранати, стріляти з травматичної зброї і врешті пустили сльозогінний газ.
18 березня З'явилося , що секретар Новокаховської міської ради знаходиться в полоні у росіян. «Секретар ради Новокаховської об'єднаної територіальної громади Васильєв Дмитро В'ячеславович потрапив у полон та утримується російськими окупантами у підвалі (ізоляторі тимчасового перебування) будівлі поліції Нової Каховки, що використовується окупантами як офіс так званої «комендатури», – написала у фейсбуці його дружина Людмила Васильєва.Також у ці дні були заарештовані активіст  Сергій Цигіпа , журналіст  Олег Батурин , міський голова Таврійська  Микола Різак та інші відомі люди.

22 березня Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко  про ситуацію в Новокаховській територіальній громаді. Про це йшлося на сторінці громади у Фейсбуці.

“Учора разом з юристами міськвиконкому вибудовували механізм використання бюджетних коштів в умовах воєнного стану. Також з фінансовим відділом провели захист нарахувань заробітної плати працівникам бюджетної сфери та виконавчих органів влади з урахуванням допомоги центральних органів влади” , — повідомив мер.