Нове маркування для ліків

5 лет назад 0

3 квітня Кабінет Міністрів України ухвалив Концепцію реалізації державної політики з запобігання фальсифікації лікарських засобів.

На всіх ліках, які продаються за рецептом, буде спеціальне 2D-кодування, що підтверджуватиме оригінальність препаратів, повідомляє МОН.

Пацієнт зможе впевнитися, що придбав не протермінований і легально ввезений товар.

Спочатку маркування ліків буде добровільним. Поступово вводитиметься обов'язкове маркування на певні види ліків. Промаркують усі ліки, що компенсуються за кошти держави – програма "Доступні Ліки". Згодом введеться маркування абсолютно на всі рецептурні засоби.

Маркування 2D-кодом наноситиметься на упаковку ще на заводі, дані про це міститимуться в єдиній інформаційній базі.

Покупець зможе відсканувати код через мобільний додаток та взнати інформацію про конкретний препарат.

У майбутньому стане можливим не лише перевіряти справжність препаратів, але й відслідковувати випадки продажу рецептурних ліків без рецепту. База ліків буде синхронізована з рецептами в електронному вигляді. За продажами ліків зможуть слідкувати в прямому ефірі. І якщо у пацієнта не було рецепта, то органи зможуть негайно відреагувати на це.

Завдяки кодуванню держава побачить справжні цифри вживання ліків і зможе більш точно планувати обсяги закупівель та фінансування державних програм, а фармкомпанії – обсяги виробництва та розподіл ліків по аптеках.