Обстріли, підрив дамби ГЕС, відновлення сіл: яким був 2023 рік для Херсона та області

4 месяца назад 0

Ілюстративний скріншот: uatv.ua
Складним 2023 рік видався для звільненого Херсона. Екоцид як результат підриву Каховської ГЕС, щоденні обстріли російських військ і нові жертви серед мирних жителів. Водночас перебуваючи в таких реаліях, херсонці не втрачають сили, надають допомогу та підтримку один одному. Одночасно, у селах деокупованої частини області триває відновлення, повідомляє .

Понад рік минув з моменту звільнення Херсона від окупації російських військ. Весь цей час армія РФ не припиняє вести вогонь по місту. Але обстріли різними видами озброєнь не зупиняють життя: там працюють магазини та кав’ярні, салони краси та торгові центри. І все це під уже звичні місцевим жителям звуки.

Влітку 2023 року про Херсонську область знову заговорив увесь світ. 6 червня російська армія підірвала дамбу Каховської ГЕС. Вода за лічені години поглинула десятки населених пунктів уздовж Дніпра. У прибережних районах Херсона її рівень сягав восьми метрів. Волонтери евакуювали людей і тварин, ліквідовували наслідки екоциду.

Та навіть у цей час російські війська продовжували вести вогонь по місту. За словами волонтерів, червень минулого року був найстрашнішим.

“Почалися масовані обстріли по місцях евакуації. Третій постріл був біля мене за 15 чи 20 метрів. Дивом уцілів. Приглушило вибуховою хвилею, засліпило. Чоловік поруч постраждав”,  — згадує волонтер Сергій.
Через підрив Росією Каховської ГЕС лівий тимчасово окупований берег Херсонської області постраждав набагато більше. Про це заявили Сили оборони та Міністерство захисту довкілля. Неможливо підрахувати точну кількість загиблих. Тисячі людей в один момент втратили абсолютно все.

“Багато в місті постраждалих людей, але нам подвійно не пощастило. Затопило все: і меблі, і техніку, ще й прильоти. Постійні обстріли. Причому ми в такому районі живемо, постійно повертаємося в житло, намагаємося щось прибрати, щось зробити під обстрілом. Перебіжками. Як усі в Херсоні”, — розповідає місцева мешканка Ксенія.
“У нас будинок ще не просох повністю, треба буржуйкою протоплювати, їздити туди. Але там обстріли. Приїжджаєш, побудеш, починається обстріл, їдеш. Взагалі дуже хочемо додому, чесно”,  — зізнається мешканка Херсона Юлія.
Через пів року після катастрофи люди, чиє житло знищила вода, не залишаються без допомоги. Волонтери забезпечують їх гуманітарними наборами. Закупили ліжка та побутову техніку.

“Холодильники та пральні машини майже всі роздали, залишилася пара штук. Люди поступово повертаються, допомагаємо їм”, — пояснює волонтерка Тетяна.
Одразу після підриву Каховської ГЕС частина мешканців Херсона об’єдналася, щоб допомагати нужденним. Херсонці заснували благодійну організацію “Справжні”. Влітку вони ліквідовували наслідки підтоплення, а зараз розбирають завали та забивають вікна після обстрілів.

“Роботі справді кінця і краю немає. Зараз думаємо про новорічні вихідні, і навіть не можу собі уявити, скільки заявок у нас буде після них. Щодня ми отримуємо в наш чатбот заявки від жителів Херсона після влучень. Десь потрібно ліквідувати наслідки, десь забити вікна. Холод, зима. Людям потрібно це зробити терміново” , — розповідає глава організації “Справжні” Аліна Шемедюк.
У грудні організація втратила одного з членів своєї команди. У Міжнародний день волонтера, 5 грудня, внаслідок чергового обстрілу РФ загинув Руслан Анісенко. Того ранку він не встиг дійти до штабу. Руслан загинув на очах у дружини. Попри постійний ризик, волонтери продовжують свою роботу. Кажуть, допомагатимуть херсонцям стільки, скільки потрібно.

“Вони не опускають руки, як ми можемо опустити? Люди втратили все, позаду зруйнований будинок, а вони нам кажуть: “Приїжджайте, коли все відбудуємо, і будемо святкувати перемогу з видом на Дніпро”. Це дає сили рухатися далі”, — зазначила голова організації “Справжні” Аліна Шемедюк.
Один із найбільш постраждалих населених пунктів області за час повномасштабного вторгнення Росії — Посад-Покровське. Село між Херсоном і Миколаєвом понад дев’ять місяців перебувало під вогнем противника. Намагаючись відсунути українську лінію оборони, російські окупанти стирали його з лиця землі. У селі не залишилося жодного вцілілого будинку. Але зараз у Посад-Покровському кипить робота.

Посад-Покровське відновлюють з нуля. Експериментальний проєкт реалізують у партнерстві з Державним агентством відновлення. Кожен пошкоджений об’єкт повністю перепланують, інфраструктуру та житло модернізують. Концепцію розробили київські архітектори. Уздовж усієї вулиці — яскравий жовтий паркан. За ним уже видніються відбудовані будинки.

“Понад 130 будинків уже ремонтуються, ведуться роботи. Уже плануються зміни — під кожним будинком буде бомбосховище. Саме по собі це буде круте місце. Таке перспективне село”,  — заявив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.
Місцева мешканка Ніна поки що очікує черги на ремонт свого житла. Вона зазначила, що їй ще пощастило — будинок підлягає відновленню. Жінка вже поставила нові вікна та двері, опалює його буржуйкою.

“Нехай хоч буде й повалено, якось переживемо. Будинки та стіни лікують. Аби вся така зима була, то перезимуємо, як кажуть. Головне, щоб не стріляли” , — каже Ніна.
Незадовго до Нового року Херсон  наймасованіший обстріл за весь цей час. Окупанти атакували залізничний вокзал. На момент удару там перебували понад сто людей. Усі вони чекали на евакуаційний потяг. Того вечора загинув поліцейський. Також у центрі Херсона зруйновані житлові будинки, розбитий новий торговий центр. Але місцеві жителі, попри постійні обстріли, не поспішають залишати рідне місто. Кажуть, життя тут триває і бізнес не зупиняє роботу.

“Я сама вирішила тут залишитися. Хочу зустріти тут перемогу. Я застала той час, коли сюди зайшли наші військові. Ті враження просто не передати словами, що я відчувала тоді. І хочу зустріти тут перемогу. Хочу побачити, як те, що вони тут зруйнували, буде відновлюватися. У будь-якому разі я вважаю, буде набагато краще. Буде щось нове. Я на це сподіваюся”, — зізналася жителька Херсона Олександра.
За словами місцевих жителів, кожен день схожий на лотерею. Передбачити, куди й коли впаде черговий російський снаряд — неможливо. Але все одно люди вірять у те, що лівий берег їхньої області буде деокупований і настане довгоочікувана перемога.Нагадаємо, російські в​ійська підірвали да​мбу Каховської ГЕС. Забруднена прісна вода у великій кількості потрапила в Чорне море, що призвело до падіння солоності морської води та її забруднення. Відновлюватися ситуація буде тривалий час, оскільки все залежить від природних процесів і ускладнене воєнними діями.