ЄС продовжив програму щодо біженців з України: доки можна розраховувати на роботу та соціальні пільги

7 месяцев назад 0

ЄС продовжив тимчасовий захист для українців, які рятуються від війни. Міністри внутрішніх справ країн Європейського Союзу підтримали продовження заходів,  запроваджених одразу після вторгнення Росії в Україну, до березня 2025 року. Термін їх дії закінчився в березні 2024 року, пише . 

Так звана Директива про тимчасовий захист дозволяє українцям вільно пересуватися по ЄС, дає їм миттєве право жити і працювати в країнах ЄС, а також пропонує їм доступ до соціальних послуг, таких як житло та медичне обслуговування.

Близько 4 мільйонів українців скористалися цією директивою з початку війни, заявила єврокомісар із внутрішніх справ Ілва Йоханссон після зустрічі міністрів внутрішніх справ у четвер. Вона додала, що ця цифра включає близько 750 тисяч людей, які працюють в Європі, та понад 300 000 шукають роботу через державні служби зайнятості.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про розширення директиви під час своєї щорічної промови про стан Союзу в Страсбурзі.

Після зустрічі в четвер міністр внутрішніх справ Іспанії Фернандо Гранде-Марласка не виключив розгляд альтернативних способів надання захисту українським біженцям до відновлення дії директиви в березні 2025 року.

«Ми дуже сподіваємося, що цього не знадобиться … що кожен зможе повернутися до своєї країни», – додала Гранде-Марласка.

Раніше ми повідомляли як нові правила в’їзду до ЄС торкнуться біженців та українців з тимчасовим захистом.