Охочих навчатись у школах Херсонщини не поменшало, але вчителів, як і раніше, бракує

1 неделя назад 0

Попри складну ситуацію на Херсонщині та розпорошеність населення, охочих подати документи на вступ до шкіл області не поменшало. Та водночас в навчальних закладах області зберігається дефіцит учителів профільних спеціальностей.

Очікувана кількість першокласників у школах Херсонщини у наступному навчальному році залишається на рівні близькому до минулорічного показника. Про це розповіли в управлінні освіти і науки Херсонської ОВА. Так, в 2024 році прогнозована кількість першачків  наразі становить 4090 учнів проти 4139 першокласників у 2023 році та 3537 – у 2022 році.

Нагадаємо, з 1 першого вересня 2024 року деякі школи Херсонської області можуть перейти до очної або змішаної форм навчання. Наразі влада області вже розпочала відповідну підготовку закладів загальної середньої освіти, розташованих на відстані понад 40 км від лінії активних бойових дій. Однак відкритись школи зможуть лише у разі створення безпечного навчального середовища, насамперед облаштування захисних споруд.

І хоча кількість охочих подати документи на вступ до шкіл Херсонщини від початку повномасштабного не зменшилась, в області все ж є проблема кадрового голоду серед вчителів.  

Як розповіли «Гривні» в облуправлінні освіти, станом на 15 квітня цього року в закладах загальної середньої освіти наявні 85 вакантних ставок педагогічних працівників. Це зумовлено, в основному, перебуванням педагогічних працівників за кордоном або на окупованій території. Виконання навчальних планів і програм забезпечується шляхом залучення вчителів на умовах суміщення.

Як і в попередні роки, кадровий дефіцит зберігається на посади вчителів  математики, фізики, іноземних мов .

Відмітимо, що на Херсонщині кадровий голод наявний не лише в освітній сфері, а й в медичній. Про це нещодавно розповів начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. За його словами, в медзакладах області бракує лікарів, особливо вузькопрофільних.

«Це питання вирішуємо спільно з МОЗом, зокрема до нашої області приїздять і працюють фахівці з інших регіонів, які нам допомагають», — зазначив очільник ХОВА.

Фото ілюстративне.