Окупаційного очільника суднобудівного підприємства у Херсоні засуджено до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна

2 месяца назад 0

За публічного обвинувачення прокурорів Херсонської обласної прокуратури визнано винним місцевого мешканця у пособництві державі-агресору, вчиненої за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 КК України).

Про це повідомляє пресслужба Херсонської обласної прокуратури.

Йому призначено покарання ‒ 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також позбавлено права впродовж 15 років обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування та займатися діяльністю, пов’язаною з наданням публічних послуг.
 
Окрім того, судом задоволено цивільний позов прокурора в інтересах держави про стягнення із засудженого 12 млн грн завданих збитків.
 
Прокурори у суді довели, що з серпня 2022 року засуджений надавав допомогу окупаційній адміністрації держави-агресора. Він став «директором» захопленого оборонного державного суднобудівного підприємства, яке було перейменовано у так зване «Государственное унитарное предприятие «Паллада».
 
Чоловік організовував роботу незаконно створеного підприємства, зареєстрував його в окупаційних органах відповідно до законодавства рф, відкрив рахунки у російському банку, формував штат працівників та призначав їх на посади. Виконував інші організаційно — розпорядчі та адміністративно-господарські функції.
 
Також фігурант забезпечив війська країни-агресора матеріальними ресурсами, серед яких буксири, баржа, плавучий кран для переправлення військової техніки та особового складу окупаційних військ на лівобережжя Херсонської області. Чим завдав державі збитків на понад 12 млн грн.
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалося УСБ України в Херсонській області.