Окупанти засудили трьох жителів Херсонщини, затриманих торік у Херсоні та Олешках

5 месяцев назад 0

Російські окупанти оголосили вироки трьом жителям Херсонщини, яких вони незаконно затримали навесні 2022 року. Кожного з кремлівських в’язнів загарбники засудили до відбування покарання в колонії терміном понад 10 років.

Ідеться про Павла Запорожця і Сергія Ареф’єва, яких було затримано в Херсоні під час окупації, а також про Олександра Зарівного, якого викрали в Олешках.

Павло ЗАПОРОЖЕЦЬ. Ветерана АТО окупанти засудили до 12 років колонії. Таке рішення прийняв російський Південний окружний військовий суд, Кримська правозахисна група.

Нагадаємо, Павла Запорожця 9 травня 2022 року в Херсоні затримала ФСБ. Після трьох місяців полону та тортур його вивезли до окупованого Криму. Його звинувачують за ст. 361 КК РФ за нібито намір влаштувати терористичний акт у Херсоні.
Павло Запорожець У лютому 2023 року Запорожця вивезли в Ростов-на-Дону, де в Південному окружному військовому суді розпочався судовий процес щодо нього. Захист наполягав, що Запорожець має бути визнаний військовополоненим.

«Запорожець, будучи чинним військовослужбовцем Збройних сил України, виконував бойовий наказ, відповідно до якого йому було поставлено завдання здійснення підриву на шляху прямування військового патруля Збройних сил РФ у нічний час у період дії комендантської години, що виключало загрозу життю та здоров’ю мирних громадян РФ та України. Крім того, 9 травня 2022 року Херсон де юро та де факто був територією іноземної держави Україна і перебування там мирних громадян РФ було виключено», – наполягав адвокат Олексій Ладін.

Олександр ЗАРІВНИЙ.  Голову Олешківської спілки ветеранів АТО, начальника управління гуманітарної політики Херсонської райради окупанти засудили до 13 років ув’язнення. Таке рішення ухвалив окупаційний «Херсонський обласний суд», Кримська правозахисна група.

Зарівного звинувачували в шпигунстві (стаття 276 КК РФ). За даними окупаційного «слідства», він повідомляв про розташування і чисельність російських військ у Херсонській області.
Олександр Зарівний Нагадаємо, Олександра Зарівного викрали 17 березня 2022 року. Росіяни вдерлися до будинку родини в Олешках, погрожували зброєю дружині та доньці чоловіка, а невдовзі у кайданках відвезли його в невідомому напрямку. Близько 4 тижнів Зарівний перебував у Херсонському ізоляторі тимчасового утримання, який захопили військові РФ. Після цього його перевезли в Сімферополь.

Взимку 2023 року Олександра Зарівного тримали на стаціонарній судово-психіатричній експертизі у психіатричній лікарні.

Сергій АРЕФ’ЄВ. Учасника АТО, інженера зв’язку компанії «Київстар» у Херсоні окупанти засудили до 11,6 років колонії суворого режиму в справі про «шпигунство». Про це 1 грудня телеграм-канал опозиційних російських журналістів Astra. 
Сергій Ареф’єв «Як стало відомо Astra, 30 листопада 2023 року так званий «Херсонський обласний суд», нелегально створений росіянами в окупованому Генічеську, засудив Сергія Ареф'єва до 11,6 років колонії суворого режиму у справі про «шпигунство» (276 КК РФ). Сам «суд» тимчасово працює з невідомих причин в анексованому Сімферополі, хоча офіційно й значиться в Генічеську. Ні деталі справи, ні формальний привід для порушення справи щодо Ареф'єва невідомі», — зазначено в повідомленні.

Нагадаємо, Сергія Ареф’єва російські військові затримали 23 березня в середмісті Херсона, коли він із другом прямували в продуктовий магазин. Спочатку окупанти тримали чоловіка в Херсоні, пізніше перевезли до Сімферополя.