Олександра Голубова, директора двох фірм мера Херсона Ігоря Колихаєва, суд визнав винним у колабораціонізмі

3 месяца назад 0

Херсонський міський суд визнав винним у колабораційній діяльності Олександра Голубова, директора ТОВ «Торговий дім «Продексім» і ТОВ «Ланаподове 1» – фірм міського голови Херсона Ігоря Колихаєва. Голубову винесли вирок – 5 років позбавлення волі умовно, з іспитовим строком 2 роки. Також суд відмовився конфісковувати його майно, але оштрафував обидві фірми Колихаєва на 340 тисяч гривень кожну.

Про це з посиланням на  від 30 квітня повідомляє

Суд встановив, що  Голубов Олександр Олександрович , законний директор ТОВ «Торговий дім «Продексім» і ТОВ «Ланаподове 1» у липні 2022 року від імені «Продексіму» уклав договір відповідального зберігання насіння кукурудзи вагою 152,6 тони, насіння соняшника вагою 11 тон на загальну вартість понад 2 мільйони російських рублів з російською ТОВ «Аграриан», зареєстрованою у Воронежі. 

Саме ТОВ «Аграриан» розпорядженням окупаційної адміністрації Херсонщини від 13 квітня 2022 року за № 06-р була визначена керівником тимчасової адміністрації з управління майном суб’єктів господарювання на території Каховського і Генічеського районів Херсонщини.

В липні 2022 року Олександр Голубов також уклав договори про передачу контролю над ТОВ «Торговий дім «Продексім» і ТОВ «Ланаподове 1» російській ТОВ «Аграриан». Ці документи давали право останній представляти інтереси двох українських компаній, розпоряджатися їхнім майном, коштами і іншими активами, укладати договори, відкривати банківські рахунки, приймати і звільняти працівників, здійснювати перереєстрацію тощо.

Суд кваліфікував дії Олександра Голубова як колабораційну діяльність – за ч. 4 ст. 111-1 КК України. Сам обвинувачений свою вину визнав повністю і розкаявся у вчиненому. За його словами, він переглянув свої дії і тепер би так не вчинив.

Вирок Голубову – 5 років позбавлення волі зі звільненням від відбування від основного покарання з іспитовим строком 2 роки. 

Також Олександру Голубову заборонено обіймати посади в органах влади і займатися господарською діяльністю протягом 15 років.

Суд відмовився від конфіскації майна Голубова і скасував арешт на нього. Засудженому повернуть земельну ділянку площею 2 га, житловий будинок на праві ½ частки власності, автомобілі Volkswagen Caddy 2012 року, Renault Kangoo 2007 року, Chevrolet Lacetti 2007 року і ВАЗ 212140.

Також Голубов має компенсувати вартість судових експертиз на загальну суму майже в 90 тисяч гривень.

Додатково суд оштрафував ТОВ «Торговий дім «Продексім» і ТОВ «Ланаподове 1» на 340 тисяч гривень кожну.

Вирок ще не набрав законної сили.

Відомо, що Олександра Голубова затримали українські правоохоронці в лютому 2024 року.

Як повідомляв ЦЖР, директори трьох аграрних фірм, що також належать міському голові Херсона Ігорю Колихаєву і які працювали в окупації за російськими законами, . Це: 62-річний Юрій Васильєв, директор ТОВ «Торговий дім «Горностаївський райагрохім» з Горностаївки, депутат Горностаївської селищної ради від партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!», 47-річний Сергій Плачков, голова СБК «Світанок» з села Костогризове Зеленопідської громади Каховського району і 68-річний Петро Ляшко з Каховки, директор фермерського господарства «Юкос і К». 

Юрій Васильєв обвинувачення на свою адресу відкидає.

Навесні 2023 року окупаційна адміністрація РФ на Херсонщині , що до окупації належало міському голові Херсона Ігорю Колихаєву, на лівобережній частині області. Між тим показане в сюжеті українське підприємство «Продексім» змінило засновників і бенефіціарів ще влітку 2022 року. Пропагандисти стверджують, що Колихаєв намагався зберегти свою власність за допомогою фермера Альбєрта Рєзця з Воронезької області. 

Окупанти також повідомили, що затримали на території «Продексіма» автомобіль КамАЗ з посівним матеріалом вартістю 23 млн руб, а також остаточно привласнили і опломбували майно підприємства.

За даними російського державного реєстру юридичних осіб, Альбєрт Рєзця є співзасновником ще чотирьох аграрних підприємств у Каховському і Генічеському районах Херсонщини, які могли бути привласнені (з відома або без відома законних власників) і мають нових «директорів». Це ООО «Свитанок» у селі Костогризове, «Торговый дом «Горностаевский райагрохим», «Ланоподовое 1» у селі Подове Новотроїцької громади і «ТД «Продэксим».  Всі ці компанії є клонами українських юросіб. 

ТОВ «ТД «Продэксим» разом із «Аграриан» зареєстровані за адресою: с. Заозерне Тавричанської громади Каховського району, вул. Лесі Українки, 81б. За даними українського державного реєстру юросіб, за цією адресою зареєстроване фермерське господарство «Золото Таврії».