Переповненні сміттєві контейнери у Херсоні: в чому причина та як люди намагаються очистити прибудинкові території

1 год назад 0

У Херсоні протягом кількох тижнів переповнені сміттєві контейнери біля будинків. В чому причина, та як цю проблему вирішують жителі міста та місцева влада — дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Херсонка Ольга розповідає, що сміття з території будинку, де вона живе, не вивозять чотири тижні. Подібна ситуація і в інших районах.

"У нас найчистіший двір, ми любимо жити в чистоті і ми докладаємо зусиль, щоб жити в чистоті. Якщо походити по інших дворах, то жахливі картини. Це сміття літає, розлітається, купи мотлоху. А як потеплішає, будуть пацюки, епідемія, краще це все попередити завчасно", — розказує жінка. Херсон, сміття біля будинку в одному з мікрорайонів міста, 4 квітня 2023р. Фото: Суспільне Херсон
Херсонець Михайло також помітив, що місто стало більш засміченим. Чоловік говорить, що аналогічна ситуація спостерігалась і на початку цього року.

"Останнім часом в нас такого не було. А понад два тижні сміття не вивозилося, його було багато і біля баків і в баках, кругом було дуже багато сміття. Подивитися по району, коли проходиш, одне сміття у дворах. Вулиці правда чисті, а біля баків, біля будинків, кругом засмічено" , — розповів Михайло. Херсон, сміття біля будинку в одному з мікрорайонів міста, 4 квітня 2023р. Фото: Суспільне Херсон
За словами голови ОСББ "Фенікс" Оксани Дьякової, місцеві жителі втомилися від бруду поблизу будинків. Тому самотужки вирішили знайти того, хто допоможе його прибрати.

"З першого квітня шість будинків, які розташовані поруч, обслуговуються іншим підприємством. До повномасштабного вторгнення, сміття вивозили три-чотири рази на тиждень, зараз — достатньо і двох" , — говорить жінка. Херсон, сміття біля будинку в одному з мікрорайонів міста, 4 квітня 2023р. Фото: Суспільне Херсон
Деякі ОСББ зібрались кілька тижнів тому та обговорили пропозиції як боротись зі сміттям. Керівники обдзвонили фірми, які займаються його вивезенням і вмовили укласти угоди на вивіз з їх прибудинкових територій.

"Ми уклали новий договір з першого квітня і звернулися до директора фірми, щоб вони вивезли все що назбиралося за два тижні. І зараз у нас контейнери практично пусті" , — каже Оксана Дьякова. Херсон, розкидане на дорозі сміття біля будинку в одному з мікрорайонів міста, 4 квітня 2023р. Фото: Суспільне Херсон
Розв'язувати проблему зі сміттям у Херсоні будуть в тому числі і встановленням нових баків. На території поблизу будинків, де укладені договори з комунальними підприємствами, встановлять додаткові контейнери для збору вологих побутових відходів, розказали у Херсонській міській військовій адміністрації.

Сьогодні, 6 квітня, до міста привезли 46 контейнерів, найближчим часом доставлять ще 54. Рішення про безоплатну передачу сотні контейнерів прийняла Вінницька міська рада, повідомив в Telegram голова МВА Роман Мрочко.
  Що відомо

  • 6 квітня до Херсона доставили 46 сміттєвих контейнерів для збору побутових відходів, які безоплатно передала місту Вінницька міська рада.