Підрив Каховської ГЕС призвів до затоплення понад 80 населених пунктів — ООН

2 месяца назад 0

Найбільшого впливу на навколишнє середовище під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну спричинило руйнування греблі Каховської ГЕС у червні 2023 року. Це призвело до викиду 18 кубічних кілометрів води упродовж трьох-чотирьох діб, унаслідок чого було затоплено щонайменше 80 населених пунктів, розташованих нижче за течією на берегах Дніпра.

Про це  Моніторингової місії ООН із прав людини, опублікованому за підсумками двох років повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

За спільною оцінкою, проведеною урядом України та ООН, затоплення внаслідок прориву греблі пошкодило понад 37 тис. будинків, 37 закладів освіти та приблизно 11 медичних закладів, а також порушило постачання питної води та надання санітарно-гігієнічних послуг мільйону людей, що вплинуло на їхні права на житло, освіту, здоров’я та воду.

У звіті ООН наголошується, що зникнення водосховища, яке було джерелом води для великої сільськогосподарської іригаційної мережі, у довгостроковій перспективі різко скоротить постачання продовольства і зменшить доходи фермерів.

Затоплення знищило понад 11 тис. гектарів лісових угідь і пошкодило природні середовища існування, спричинивши хімічне забруднення цих ділянок і викликавши незворотні наслідки для біологічного різноманіття.

Серед пошкоджених територій – критично важливі екосистеми, зокрема:

  • п’ять територій, занесених до Рамсарського переліку (Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення),
  • 12 територій Смарагдової мережі (згідно з Бернською конвенцією про охорону дикої флори та фауни та природних середовищ існування в Європі).

"Усі ці наслідки серйозно порушать право на достатній життєвий рівень та право на чисте, здорове і стале середовище, як у короткостроковій, так і у довгостроковій перспективі",  — йдеться у звіті ООН.
Також негативні наслідки для навколишнього середовища мали й інші явища війни. Зокрема до забруднення повітря призводило горіння баз паливно-мастильних матеріалів, підпалених унаслідок нападів із застосуванням зброї вибухової дії.

Окрім того, вибухонебезпечні залишки війни забруднили ґрунт, а також стали загрозою для джерел засобів до існування людей, особливо для фермерів.

Що відомо про підрив росіянами Каховської ГЕС Вночі 6 червня війська РФ підірвали конструкції Каховської ГЕС. Машинна зала станції не підлягає відновленню. Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомляв, що евакуації потребують понад 40 тисяч людей.

З Полтавщини до Херсонської області направили техніку, рятувальників та правоохоронців. Це зробили для того, аби допомогти населенню, яке евакуюється через підрив росіянами Каховської ГЕС. Про це 6 червня у своєму Telegram-каналі повідомляв начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін. За його словами, на Полтавщині можуть розміститися близько 6 тисяч людей із Херсонщини.