Після деокупації в Херсоні започаткували сім міжнародних партнерств

3 месяца назад 0

Після деокупації Херсон започаткував сім міжнародних партнерств.
Про це на Конференції з відбудови України у Берліні розповів заступник Херсонського міського голови Віталій Бєлобров.

«Ми почали з моменту деокупації Херсона нову абсолютно сторінку — ми почали будувати мережу міжнародних партнерів серед муніципалітетів навколо Херсона. І за цей час ми започаткували сім партнерств, вони всі абсолютно різні, у них різні історії, різні результати»,  — каже Бєлобров.

Він, зокрема, розповів про практику партнерства з двома німецькими містами. Бєлобров зазначив, що співпраця з Бонном унікальна. Він згадав, що мер Бонна Катя Дьорнер під час приїзду у місто представників з Херсона зібрала керівників усіх підрозділів мерії, керівників комунальних підприємств. За словами Бєлоброва, тоді він мав можливість познайомитися з кожним, презентувати ситуацію у Херсоні по кожному напрямку, він зрозумів, що це партнерство реальне, яке будується на тривалий час.

«І після цього ми ще підписали партнерство з іншим містом Німеччини, з містом Кіль. І ми пробуємо новий для себе формат, ми будуємо такий трикутник… Ми вчора тут завдяки цій платформі провели зустріч з Катею, з паном Ульфом — мером міста Кіль, і ми вчора оновили наші домовленості, наш рух і таке партнерство — це цікавий досвіт» , — каже Бєлобров.

За його словами, раз на місяць проводяться спільні наради, мерії створили спільну табличку Excel, в якій відзначають реалізовані проєкти (це мотивує рухатися далі) та проєкти, які у процесі реалізації чи цікаві проєкти, які можна втілити.

Він також розповів про те, що виклик для Херсона — нестача кадрів, адже не всі готові працювати в умовах обстрілів. І хоча, за його словами, нині є унікальна можливість перейняти досвід Бонну, щоб переосмислити Херсон, але фахівці в обласному центрі наразі вимушені щодня займатися ліквідацією наслідків обстрілів і немає можливості, щоб вони могли кілька тижнів вивчати досвід за кордоном.
Заступник міського голови висловив впевненість, що найкращі результати щодо міжнародного партнерства будуть уже пізніше, коли безпекова ситуація у Херсоні дозволить хоча б почати розробляти проєкти на розвиток, а не лише займатися питаннями виживання.

Як повідомлялося​, український Херсон та німецьке місто Бонн уклали Меморандум про взаєморозуміння. Також Херсонська міська військова адміністрація підписала Угоду про партнерство з представниками німецького міста Кіль.​

Як повідомляв​ Укрінформ, 11-1​2 червня в Берліні (Німеччина) проходить Конференція з відбудови України, у якій беруть участь понад 2 тисячі політиків, дипломатів, бізнесменів, представників громадянського суспільства.