Погодні умови на Херсонщині можуть посприяти розвитку мишоподібних гризунів

5 месяцев назад 0

Враховуючи сприятливі погодні умови першої декади грудня (тепла, без суттєвих опадів погода), наявність достатньої кормової бази, високий потенціал розмноження мишоподібних, незважаючи на зниження їх чисельності, у разі відсутності захисних заходів ці шкідники і надалі будуть прогресувати і можуть створити надзвичайну загрозу посівам озимини.

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області.

У третій декаді листопада на Херсонщині випадали опади різної інтенсивності у вигляді дощу, снігу, мокрого снігу, у нічний час температура знижувалась до 5°С морозу. Спостерігались шквальний вітер, ожеледиця. В окремі дні спостерігались різкі коливання температури повітря: підвищення температури в денний час та зниження в нічний, підтавання снігу та заливання нір гризунів на окремих полях, у низинах.

Такі погодні умови були несприятливими для розвитку та розселення мишоподібних гризунів, які дуже чутливі до охолодження і намокання. За попередніми даними, на окремих полях у низинах та лощинах прогнозується зниження чисельності шкідників на 10-15%.

Найпоширеніші та найнебезпечніші в регіоні – полівки (звичайна і гуртова). Також зустрічаються курганчикова та польова миша. Нагадуємо, якщо на одному гектарі посівів щільність мишоподібних гризунів досягає 3-5 і більше жилих колоній, або 50-100 жилих нір на 1 га, то необхідно негайно приступити до їх знищення. Для цього застосовують препарати дозволенні для використання в Україні. З біопрепаратів застосовують біологічні родентициди з діючою речовиною Salmonella enteritidis var Іssatchenko.

Нагадаємо, біологічний метод захисту сільгоспкультур цьогоріч застосували на 3% площ.