Пошкодження на тепломережах через обстріли комунальники усували щотижня. У Херсоні завершився опалювальний сезон

1 месяц назад 0

25 березня у Херсонській громаді завершився опалювальний сезон. Про це повідомив начальник МВА Роман Мрочко. Цьогоріч сезон розпочався 21 листопада 2023 року. До скількох будинків подали теплоносій та які були складнощі у цей період дізнавалися кореспонденти Суспільного.
ОСББ, яким керує  Сергій Луцкін , обслуговує десять житлових будинків у Дніпровському районі Херсона. Чоловік говорить, опалювальний сезон цієї зими загалом відбувався стабільно, але були й складнощі. Через пошкодження теплотраси, спричинені обстрілами, люди по два-три дні перебували у холодних оселях. "Прилітали міни й танкові снаряди на теплотраси, руйнували теплотраси, які підходять до будинків. Перекривалася просто теплотраса звідти з ТЕЦ. Щодо квартир бувало таке, що розморожувалося опалення після прильоту: вибивало вікна як раз у момент, коли були сильні морози. Але сильні морози для нашого регіону — 10-12 градусів. І цього було достатньо, щоб батареї у квартирах полопались. Також були зупинені стояки, у квартирах, де були люди, вони вичерпали воду. А люди, які виїхали, передавали нам ключі через родичів. Ми потім відкривали. Зрозуміло, що весь час стояк був без опалення протягом 3-4 днів, коли у нас з’являлася можливість зайти в цю квартиру" , — говорить Луцкін.

За словами Сергія, ремонтом після пошкоджень опалювальної системи у квартирах займалися господарі чи довірені особи. Обладнання у підвалах, за потреби, лагодили коштом ОСББ. "Слава богу, у нас в Херсоні ще є, де купити такі матеріали. Є такі фірми, з якими ми працюємо вже давно. І вони нам відпускали ці матеріали в кредит. Тобто спочатку надавали, а потім ми вже збирали гроші та віддавали людям за матеріал гроші. Складнощі в тому, що люди не платять і відразу прийти придбати все нема можливості" , — каже Луцкін.

Сергій Луцкін розповідає, мешканці, які виїхали з будинків, відмовилися сплачувати за теплопостачання.

"У багатьох будинках у нас встановлені лічильники. Це на елеваторному вузлі такий складний агрегат стоїть. Механічний лічильник стоїть, стоять електронні датчики. І контролюється це такими термометрами та манометрами. Тобто у нас доволі точний облік. Списується інформація зараз не щоденно, бо зараз неможливо через обстріли добігти до будинку. Два-три рази на тиждень ми списуємо покази. Цього достатньо, щоб вивести середню кількість вартості гігакалорій" , — говорить голова ОСББ.Опалювальний сезон у Херсоні почався 21 листопада 2023 року. Теплоносій подали до 1200 багатоквартирних будинків, розказав начальник МВА  Роман Мрочко.

"У зв’язку з тим, що деякі керівники ОСББ відмовлялися у зв’язку з тим, що там було мало мешканців, мешканцям надавалися обігрівачі. Тому що керівники ОСББ відмовлялися отримувати опалення. Понад тисячу будинків повноцінно опалювалися нашим комунальним підприємством Херсонтеплонерего, а також ТЕЦ, яка знаходиться у місті Херсоні. Всі медичні заклади, деякі навчальні заклади (хоча там і не відбувалося навчання) для того, щоб не відбувалася руйнація будівель, а також після того, як Каховська ГЕС була підірвана РФ, багато будівель були підтоплені. У зв’язку з чим необхідно було на мінімальному режимі опалювати ці будинки, щоб вони не піддалися руйнації" , — каже очільник МВА.