Постачальник газу для Херсонщини: кому, коли й скільки платити?

3 года назад 0

  Хоча проминуло більше половини грудня, але далеко не всі мешканці Херсонщини знають, що з 1 грудня газ у їхні оселі авансом надає «Нафтогаз», а не регіональне підприємство «Херсонрегіонгаз». І в січні за грудень усі споживачі мають заплатити за блакитне паливо саме «Нафтогазу»

Нагадаймо, все так змінилося, коли «Херсонрегіонгаз» не знайшов кошти, щоб закупити необхідний об’єм газу на грудень на відкритому ринку, який працює за законами України з 1 серпня. Коли з 1 грудня «Херсонрегіонгаз» не знайшов можливості здійснювати постачання газу побутовим споживачам Херсонщини, жителі області, які до 1 грудня самостійно не обрали постачальника, автоматично стали споживачами «Нафтогазу» як постачальника «останньої надії».

За останній час у читачів, яких ми знайомимо зі змінами щодо газової теми, виникло чимало питань. Ми їх зібрали та даємо відповіді.
Як дізнатися, скільки платити за газ за грудень «Нафтогазу» як постачальнику «останньої надії»?

Як повідомляла «Гривна», раніше оператор телефонної лінії «Нафтогазу» запевнила, що абоненти отримають платіжки в січні. Крім того, свої нарахування можна подивитися на сайті «Нафтогазу» в розділі «Постачальник “останньої надії”».

Необхідно ввести особистий ЕІС-код, який можна дізнатися в особистому кабінеті на офіційному сайті ТОВ «Херсонрегіонгаз» або безпосередньо, звернувшись на підприємство.

На який рахунок платити за газ за грудень?

За грудень абоненти Херсонщини мають заплатити на рахунок «Нафтогазу», який буде вказано в платіжці від компанії (або подивитися на сайті). За грудень не треба платити «Херсонрегіонгазу».

Куди надавати показники лічильника?

Показники лічильника, як і раніше, всі абоненти Херсонщини продовжують надавати оператору газорозподільної системи – «Херсонгазу». Це підприємство працює та обслуговує мережу в області.

Чи правда, що мешканцям Херсонщини, які отримуватимуть газ від постачальника «останньої надії», треба поквапитися та особисто обрати собі газопостачальника?

Як повідомляли «Херсонрегіонгаз», а також облдержадміністрація, максимальна тривалість постачання газу постачальником «останньої надії» не може перевищувати 60 днів і в будь-якому випадку не має тривати довше, ніж до кінця календарного місяця, наступного за тим місяцем, у якому почалося фактичне постачання палива споживачеві постачальником «останньої надії». Й жителям області варто визначитися: змінювати компанію постачальника газу чи залишатися клієнтом «Нафтогаз України». Мовляв, якщо побутовий споживач протягом 60 днів, починаючи з 1 лютого 2021 року, не уклав відповідний договір із постачальником газу, він має припинити використання палива.

Але! Нацкомісія, яка здійснює регулювання в сферах енергетикита комунальних послуг, виключила строк у зазначені 60 днівсвоєю Постановою No 2202 від 27.11.2020 року. Там сказано: « В абзаці дванадцятому слова “а загальна кількість днів перебування споживача в Реєстрі споживачів постачальника «останньоїнадії» протягом календарного року не може перевищувати шістдесят днів” виключити ».

Щоб отримати підтвердження цьому, журналіст газети зателефонувала оператору в «Нафтогаз». На запитання, чи обов’язково абонент постачальника «останньої надії» має протягом 60 днів визначитися з постачальником і подати заяву, оператор сказала – так.

І що цікаво – так само написано в інформації на сайті компанії. Причому вказано, що через 60 днів подача газу буде припинена. Але коли в розмові з оператором компанії журналіст послалася на Постанову No 2202, то жінка відповіла: « Якщо ви так гарно знаєте закони, то навіщо питаєте? ». Питаємо, тому що споживачів вводять у оману навіть на сайті «Нафтогазу»! Адже після такого аргументу журналіста оператор зазначила, що навіть, якщо пройдуть зазначені 60 днів, а абонент постачальника «останньої надії» ще не встигне подати заяву іншому постачальнику чи тому ж «Нафтогазу», компанія продовжить постачати газ споживачу. Припиняти надавати газ не мають право. Як приклад, оператор згадала споживачів із Донеччини, які вже більше двох місяців як отримують паливо від постачальника «останньої надії». А загалом у жовтні – листопаді постачальник «останньої надії» забезпечив газом більше 500 тисяч споживачів: «Донецькоблгаз», «Мелітопольгаз», «Кременчукгаз», «Кременецьке управління з ПтРГ ДП»,«Гадячгаз» тощо. В грудні до нього потрапило й 268 тисяч споживачів «Херсонрегіонгазу».

Як обрати газопостачальну компанію?

Перелік постачальників, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання газу оприлюднено на офіційному сайті НКРЕКП www.nerc.gov.ua. Також перелік і тарифи підприємств є на сайтах «Газправда» та «Газотека». Нового постачальника можна обрати навіть із іншого регіону України.

Одночасно простота та складність у тому, що на сайті обраного підприємства необхідно заповнити заяву на приєднання, а також відправити копії необхідних документів (або через сайт банку-партнера). Складність саме для людей, які не мають Інтернету чи не вміють ним користуватися, –це мешканці деяких сіл і люди похилого віку. Звісно, вони не залишаться без газу, але платитимуть за фіксованим тарифом «Нафтогазу» як постачальника «останньої надії».

Який тариф у постачальника «останньої надії» в грудні?

Наприклад, зараз тариф у постачальника «останньої надії» вищий, ніж для абонентів, які уклали договір із «Нафтогазом» за своїм бажанням на тарифи «місячний» або «річний». У постачальника «останньої надії» ціна в грудні – 6,77 гривні за куб. Тариф «місячний» – 6,33 гривні та «річний» – 6,45 гривні. Тобто вигідніше все ж вийти зі статусу абонента постачальника «останньої надії».

Що робити, якщо ви маєте переплату за газ «Херсонрегіонгазу»?

Споживачі зобов’язані здійснити повний остаточний розрахунок із ТОВ «Херсонрегіонгаз». Разом із тим, абоненти, в яких на особовому рахунку є переплата за послугу газопостачання, можуть із паспортом, ідентифікаційним кодом і оригіналами платіжних документів і із заявою про повернення відповідних коштів звернутися до «Херсонрегіонгазу». Також треба мати виписку з реквізитами з банку, куди підприємство має повернути кошти. Але радимо перш, ніж їхати на підприємство з документами для повернення своєї переплати, зателефонувати в «Херсонрегіонгаз» і попросити прислати контролера, який має зняти показники вашого лічильника. До цього моменту у вас не приймуть заяву на повернення коштів.

Чи вплине зміна постачальника газу на тих абонентів, які отримують пільги чи субсидії?

Ні. Зараз ця допомога монетизована. Субсидіант (отримувач пільги) або самостійно отримує кошти та платить за комунальні послуги, або постачальникам комунальних послуг розподіляє суму субсидії уповноважений банк.

Як таке можливо, що в одному під’їзді один сусід укладе договір на постачання газу з одним підприємством, а другий сусід – з іншим?

У разі дії газового ринку однією трубою користуються всі постачальники – прокладати нові комунікації не потрібно. Навіть якщо на поверсі в під’їзді знаходяться чотири квартири, власники кожної з них можуть мати різних постачальників, а газ ітиме з однієї бочки трубами, які на території області обслуговує «Херсонгаз». Цьому підприємству абоненти платять окремо за розподіл газу.

Як бути тим абонентам, які мають борг перед «Херсонрегіонгазом»?

Цей борг обов’язково треба повернути. Інакше підприємство поверне його через суд у примусовому порядку.

Якщо абонент не згоден із нарахованим боргом?

Зокрема таке запитання надійшло від херсонців, яким свого часу нарахували «заднім числом» плату за користування газом. Нагадаймо, в серпні 2018 року абонентам «Херсонрегіонгазу», а саме – 42 тисячам, які використовували газ без лічильників у період із травня 2015 року по січень 2016-го включно, провели перерахунок і донарахування в зв’язку зі збільшенням норм споживання газу «заднім числом». Із травня 2015 рокупо січень 2016-го побутові споживачі газу, в яких не було лічильників, платили за послуги відповідно до норм, затверджених постановою Кабміном від 29.04.2015 р. No 237. Вони були нижчі. Але цю Постанову оскаржили в судах ті, кому норми споживання газу здалися заниженими й несправедливими. Тому вказаним споживачам зробили перерахунок і додали суми за мимоволі недоплачену послугу. Й це рішення також оскаржувалося в судах. Але, як запевнили нас у пресслужбі «Херсонрегіонгазу», це не допомогло – абоненти залишилися винними. Підприємство в свою чергу заплатило податки з нарахованих сум. Тобто зі споживачів ніхто не знімав обов’язок повернути ті давні борги «заднім числом», які їм приписані за законом.

Як обрати постачальни-ка газу людям, які не мають Інтернету чи не вміють ним користуватися?

Таке питання хвилює більшість людей пенсійного віку. Їм мабуть взагалі важко зрозуміти, що відбувається. Вони звикли ходити на звірку до абонслужби в своєму місті – спілкуватися зі спеціалістом обличчя до обличчя. Й зараз для них важливо розуміти, куди платити за газ і хто їм надішле платіжку. Вихід для таких абонентів є. Херсонськаобласна енергопостачальна компанія – відома мешканцям як постачальник електроенергії, розширює свій спектр послуг і вже здійснює постачання газу абонентам на території області. Для побутового чи юридичного споживача мати єдиного постачальника електроенергії та блакитного палива означає одне – можливість зручно та легко вирішити питання сплати в одному місці. Тому люди, які хочуть купувати газ у постачальника в своїй області, можуть звернутися до ХОЕК. На сьогодні ХОЕК для співпраці зі споживачами впевнено може запропонувати ряд переваг:

  • головний офіс, який знаходиться за адресою: м. Херсон, вул. Перекопська, 178;
  • розширена мережа діючих центрів обслуговування споживачів на всій території області;
  • діючий офіційний сайт, колцентр, інформаційно-консультаційний центр;
  • «Кабінет споживача» має розділи енерго- та газопостачання;
  • дистанційні електронні сервіси (замовлення онлайн послуг і онлайн-оплата рахунків, без потреби відвідування Центрів обслуговування споживачів).

На сайті ХОЕК вже працює розділ «Постачання природного газу» (https://khoek.ks.ua ), де зібрана інформація щодо вказаного виду діяльності. Тут споживач дізнається про загальні умови постачання газу, права та обов’язки постачальника та споживача, тарифи тощо. Для реєстрації необхідно відправити пакет документів – заявку на зміну постачальника, копії паспорта, ідентифікаційного коду та документів на право власності на приміщення на електронну пошту за адресою: gaz@khoek.ks.ua. Також клієнти можуть особисто звернутися до Центрів обслуговування споживачів ХОЕК.

Алёна ШНАБСКАЯ, Гривна