Правозахисники проти закриття КПВВ «Чаплинка» на адмінмежі з Кримом

3 года назад 0

Правозахисники виступають проти закриття КПВВ «Чаплинка» на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом.
Про це сайту IPC-Генічеськ розповіла координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник .

«Якщо ми говоримо про окуповані території, на яких залишається цивільне населення, то будь-який пункт виїзду вкрай важливий для евакуації, особливо для екстреної евакуації. Ми бачимо, що в будь-який момент ситуація може загостритися, може початися ескалація конфлікту, нові хвилі переслідування тощо. Якщо є можливість, треба зберігати якомога більше пунктів виїзду з окупованих територій. Тому правозахисники, і в тому числі наша організація, ми не підтримуємо рішення про закриття «Чаплинки», – наголосила Ольга Скрипник.

Вона зауважила, що правозахисники не наполягали на розбудові сервісних зон на «Чаплинці», їх облаштування вимагали на «Каланчаці» та «Чонгарі», адже набагато менше людей перетинають адмінмежу через «Чаплинку», ніж через інші контрольні пункти. Але її збереження вони вбачали як вкрай важливе, хоча би як додатковий пункт виїзду, у тому числі, якщо щось станеться з тим же «Каланчаком».

Як повідомлялось, з 19 жовтня буде повністю припинена робота контрольного пункту в’їзду-виїзду «Чаплинка» на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом. Пропуск громадян з/на територію півострова здійснюватимуть лише КПВВ «Чонгар» та «Каланчак».

Фактично КПВВ «Чаплинка» не працює ще з літа: контрольний пункт закрили через проведення ремонтних робіт та постійно відтерміновували дату поновлення його роботи.

Раніше заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ростислав Замлинський в інтерв’ю  Центру журналістських розслідувань розповідав про недоцільність утримання КПВВ «Чаплинка» на адмінмежі з Кримом.