Про будівництво шляхопроводу в Херсоні

2 года назад 0

Як відомо, керівництво ХОДА вирішило в односторонньому порядку розірвати договір із підрядною організацією — компанією "Укратоменергобуд", яка будувала у Херсоні мостоперехід ХБК-Таврійський.
Як заявив на пресконференції голова облдержадміністрації Геннадій Лагута, сталося так через те, що йому, Лагуті, “щось не сподобалося”. Керівник ОДА додав, що сподівається на новий міжнародний тендер у лютому. Після цього, за його словами, переможець добудовуватиме шляхопровід.
У відповіді на запит Суспільного в "Укратоменергобуді" пояснили, що офіційно ХОДА все ж таки назвала інші причини розриву відносин. Юридичною підставою для відмови назвали нібито недотримання календарного графіка робіт та неможливість підрядної організації завершити будівництво об'єкта в межах договірної ціни.
Ці звинувачення на підприємстві рішуче відкидають: "Вказані обставини не відповідають дійсності. Календарний графік виконання робіт дотримано повною мірою. І підрядник ані усно, ані письмово не заявляв про неможливість завершення будівництва шляхопроводу в межах договірної ціни. Натомість залишків коштів за договором достатньо для завершення всіх черг будівництва навіть з урахуванням інфляційних процесів та ймовірного подорожчання сировини" , — відповіли підрядники журналістам на їхній запит.
Після довгого простою "будівлі століття" у 2017 році "Укренергоатом" взявся її доробляти, отримавши від управління капітального будівництва ОДА майже 358 мільйонів гривень. Тоді облдержадміністрацію очолював Андрій Гордєєв. У 2020 році, за Юрія Гусєва, компанія без конкурсу уклала договір з Департаментом інфраструктури ОДА на додаткові роботи, отримавши для освоєння ще 173 мільйони гривень.
До Дня Незалежності України, 24 серпня 2021 року, нарешті, і було відкрито перший з'їзд першої черги об'єкта. Як належить у таких випадках, відкривали шляхопровід із усім належним пафосом, а підрядник отримав диплом за рекорд України у категорії “Будівництво, розміри” за виготовлення та встановлення найдовшої в країні монолітної постнапруженої плити балкового типу.
Як бачимо, тоді чиновники ХОДА, яку на той час очолював уже Сергій Козир, не тільки не мали претензій до підрядної організації, а навпаки – високо цінували її внесок у реалізацію програми “Велике будівництво”.
Зараз, як стверджують в “Укренергоатомбуді”, підприємство звернулося до Геннадія Лагути з проханням роз'яснити позицію ХОДА, але відповіді отримано не було. У компанії вважають, що подальша тяганина з реалізацією проєкту спричинить додаткові величезні витрати бюджетних коштів, які за десять з гаком років і так уже досягли колосальних розмірів.
Попри незаконні дії замовника, "Укратоменергобуд" продовжує за свої кошти забезпечувати утримання шляхопроводу, охорону об'єкта, а також освітлення відкритої для проїзду частин шляхопроводу та дороги", — зазначають в організації.
У надії "розрулити" ситуацію "Укренергоатом" звернувся за відповідями на свої запитання також до Президента, Міністерства інфраструктури, а до господарського суду Херсонської області було подано відповідний позов.
Ми ж, своєю чергою, з нетерпінням чекатимемо на чергову частину цієї епопеї, яка, як уже було сказано на самому початку, усе більше нагадує якесь комедійне дійство в жанрі “виробничого роману”.
Микола ОВЧАРЕНКО "ВГОРУ"
P.S. Тим часом за підсумками реалізації у 2021 році програми “Велике будівництво” на Херсонщині було відкрито одразу 4 кримінальні справи. Про це під час пресконференції розповів заступник голови ХОДА Едуард Науменко. Продовжуються розслідування та експертизи у трьох справах: ремонт обласного палацу культури, Новозбур'ївського навчального закладу та амбулаторії у Великих Копанях.
Також, за словами представниці облпрокуратури Ганни Чернявської, повідомлено про підозру керівнику одного із товариств з обмеженою відповідальністю. Він, зловживаючи своїм службовим становищем, під час проведення капремонту дороги Нижні Торгаї-Агаймани заволодів майже двома мільйонами гривень.