Програма кешбеку за покупку українських товарів: економіст розкрив важливий нюанс

2 недели назад 0

Кабінет міністрів України продовжує роботу над програмою "Купуй українське". Проте економісти вже зараз бачать у ній ризики для громадян.

Доктор економічних наук, генеральний директор Advanter Group Андрій Длігач розкритикував урядову програму "Купуй українське". Нагадаємо, за нею громадяни нашої країни зможуть отримувати кешбек за купівлю товарів, які було вироблено в Україні.

Длігач вважає, що програма може порушувати конституційні права громадян, адже для нарахування кешбеку держава має отримати доступ до інформації про здійснену транзакцію.

"Ми вже спромоглися зупинити ідею податків на транзакції українців, яка б теж передбачала часткове зняття банківської таємниці. Я переконаний, що ми зупинимо і цю ініціативу. Ми – це коаліція бізнес спільнот та аналітичні українські центри" , – зазначив доктор економічних наук.
Андрій Длігач в принципі сумнівається в ефективності цієї програми для розвитку національної економіки, оскільки досі не представлено економічної моделі, яка б обґрунтовувала цю вигоду. На думку гендиректора Advanter Group, в ініціативі більше популізму, ніж реальної вигоди для держави та громадян.

"Ми пропонували зробити такий аналіз. На жаль, поки запиту від Кабінету Міністрів немає. З іншого боку, ми пропонували ідею, коли бізнес може організувати український кешбек без залучення державних фінансів" , – зазначив Андрій Длігач.