Рахунки за електроенергію в порожній квартирі: як українцям не накопичити борги

1 год назад 0

В Україні постачальник електроенергії виставляє рахунки щомісяця. Їх одержують усі клієнти, зокрема власники квартир, у яких ніхто не проживає. Як не накопичити борги за порожнє житло,  в Yasno.

Якщо у квартирі чи будинку, де ніхто не проживає, встановлено автоматичну систему обліку електричної енергії АСКОЕ, то оператор системи розподілу бачить, що споживання не відбувається. Тоді в рахунку такого клієнта буде 0 грн до оплати.

"Але якщо такої системи немає, то дізнатися, чи відбувається споживання або ні, якщо клієнт про це не поінформував, оператор системи розподілу не може", — йдеться в повідомленні.

Отже, навіть якщо у квартирі ніхто не проживає та показання електролічильника не передаються, то нарахування за спожиту електроенергію все одно відбуватиметься, але за середньодобовим споживанням.

У Yasno рекомендують виконати наступні дії, щоб не накопичити борги за порожню квартиру:

  • Вимкнути всі електроприлади й щомісяця передавати одні й ті ж самі останні зафіксовані показання електролічильника.
  • Звернутися до оператора системи розподілу щодо тимчасового відключення електроспоживання. Тоді ОСР проведе відключення. Але важливо пам'ятати, що послуга з відключення та підключення за ініціативою клієнта платна та буде проведена за кошти клієнта.
  • Раніше ми писали, що в Україні підняття тарифів на електроенергію до 2,88 грн збільшить суму в платіжці на 200-300 грн.