Результати роботи Спеціалізованої екологічної прокуратури Херсонської області за 9 місяців 2024 року

2 дня назад 0

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Херсонської області (СЕП) активно виконують свої функції з виявлення, припинення та розслідування порушень законодавства у сфері охорони довкілля. Протягом 9 місяців 2024 року здійснювалося процесуальне керівництво розслідуванням 504 кримінальних правопорушень, пов'язаних із захистом навколишнього середовища.
 
Про це звітує пресслужба Херсонської обласної прокуратури.

Злочини проти миру і довкілля Серед них 85 справ стосуються злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. Вони пов'язані з обстрілами російських військ, що призвели до знищення майна та завдали значної шкоди природному середовищу.За підсумками досудових розслідувань, до суду передано 10 обвинувальних актів, які стосуються злочинів, вчинених у сфері охорони навколишнього природного середовища.
 
Незаконний видобуток корисних копалин На розгляді суду перебуває обвинувальний акт стосовно жителя Бериславського району, який у 2017 році, дізнавшись про значні поклади піску, незаконно розпочав його видобуток. За відсутності дозволів він викопав 536 тонн піску, що завдало громаді збитків на суму майже 400 тисяч гривень. Прокуратура подала позов щодо відшкодування матеріальної шкоди та наклала арешт на земельні ділянки обвинуваченого.
 
Справа про колабораціонізм Засуджено уродженця Херсона, який під час окупації обіймав посаду «міністра природних ресурсів та екології» у незаконній адміністрації. Його визнали винним у колабораціонізмі й призначили максимальне покарання – 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також засуджений позбавлений права обіймати державні посади на 15 років. Під час свого «керівництва» він організовував діяльність захоплених природоохоронних об’єктів за законодавством рф.
 
Представницька діяльність Особливу увагу прокурори приділяють поверненню земель природоохоронного призначення у державну власність. Наразі судами відкрито провадження за 40 позовами на загальну суму 11,4 млрд грн.Основні досягнення:
-пред'явлено 17 позовів щодо земель природно-заповідного фонду загальною площею 340 га на суму 2,3 млрд грн;
-повернуто 6,75 га земель;
-судами задоволено 6 позовів щодо захисту земель природно-заповідного фонду на суму 26,5 млн грн;
-виконано рішень на суму 23 млн грн. 

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури продовжують свою роботу на захист довкілля та відновлення екологічної безпеки в Україні.