Рік після звільнення. Дмитро Комаров анонсував новий документальний фільм про Херсон

6 месяцев назад 0

  Журналіст Дмитро Комаров  цикл випусків нового документального фільму «Рік. Херсон». Першу серію можна буде побачити вже цієї п’ятниці.

Рік тому Дмитро Комаров зняв , який презентували у лютому, до річниці повномасштабного вторгнення. Зараз журналіст згадує, яким побачив Херсон у листопаді 2022 року:

— Херсон зустрів нас цілим. Скрізь висіли плакати «Россия здесь навсегда». Люди знімали їх в перший же день після звільнення. Скрізь було чути сигнали машин, святкові, щасливі вигуки. І всюди були люди з щасливими очима та усмішками. Це було справжнє свято. Я тоді подумав, що, мабуть, таких емоцій я не відчував більше ніде. І це справді репетиція нашого Дня перемоги, який обов'язково буде попереду.

Тоді Дмитро Комаров показав, як херсонці зустрічали українських військових, а також задокументував свідчення свідків про окупацію, жорстокі затримання і катування.

Через рік він знов повернувся у Херсон, і побачив його — зовсім іншим: росіяни руйнують місто, постійно його обстрілюють, через обстріли гинуть люди.

— Дуже хочеться, щоб усі ми, всі українці, які живуть в інших містах, пам'ятали про те, що відбувається в  Херсоні. Після 11 листопада 2022 року ми вважаємо місто звільненим, але про остаточну перемогу говорити зарано. Там постійні обстріли. Лівобережна частина Херсонщини — досі під окупацією. Херсонці говорять як один: окупація — страшніша за обстріли. Тому що це повна відсутність свободи. Тому пам'ятаємо про це і допомагаємо кожен, чим може,  — зазначає журналіст.

У фільмі, присвяченому річниці звільнення міста, Дмитро Комаров покаже, як живе Херсон зараз.

Прем'єра трьохсерійного документального проєкту Дмитра Комарова «Рік. Херсон» відбудеться 3 листопада 2023 року о 20:40 на «1+1 Україна».