Російська армія концентрує зусилля на Кринках, намагається вибити ЗСУ. Гуменюк про ситуацію на лівобережжі Херсонщини

4 месяца назад 0

Російська армія сконцентрувала свої зусилля навколо Кринок на лівобережжі Херсонщини. Українські захисники продовжують бойову роботу із закріплення і розширення плацдарму, військові РФ намагаються вибивати підрозділи Сил оборони.

Про це у марафоні "Єдині новини" повідомила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня  Наталія Гуменюк.

Вона заявила, що у Кринках фактично немає жодного вцілілого будинку, працюють артилерійські засоби з обох сторін. Крім того, армія РФ потужно бомбардувала цей напрямок керованими авіабомбами та некерованими авіаційними ракетами.

"За інформацією місцевих та адміністрацій у районі цього населеного пункту перебувають приблизно 10 тисяч людей. Закликаємо людей переміститися з того сектору, де зараз відбувається потужна бойова робота, тому що армія РФ не рахується з місцевими. Вони продовжують бомбардування, час від часу поновлюють використання тактичної авіації. 13 січня після ранкового ракетного удару вони знову застосували 10 керованих авіабомб, які спрямували й по Бериславському району на правому березі, і по Кринках",  — говорить Гуменюк.

За її словами, на лівому березі російські окупанти розташовують свою зброю поміж житлових будинків не для того, щоб заховати її, а таким чином захищаються від контрбатарейної боротьби Сил оборони. У більшості випадків вони намагаються маскувати свої пункти забезпечення, збереження техніки, а справжні вогневі позиції намагаються розташовувати в різних місцях, щоб максимально тиснути на правий берег.

Наталія Гуменюк також розповіла, що на лівому березі найбільша робота українських військових наразі сконцентрована на знищенні особового складу, озброєння та техніки російської армії.

"За минулу бойову добу наші захисники знищили зенітно-ракетний комплекс "Панцир", вісім крупнокаліберних гармат і понад десяток одиниць автомобільної техніки, якою РФ намагається переміщувати особовий склад. При цьому вони розгортають досить потужну мережу своїх пунктів постачання, щоб не зберігати все в одному місці, і нам доводиться працювати по кожній такій позиції, і це досить вдало" , — каже Гуменюк.

Водночас вона додала, що концентрація сил росіян на лівобережній материковій Україні досить висока. Вони розосереджені по різних напрямках, в тому числі підтягують ті підрозділи, які були на відновленні на Кримському півострові.

"Це досить складно їм робити, тому що логістика з Криму для них уповільнена, навіть частково перебуває під вогневим контролем Сил оборони. Ми бачимо, що російські війська досить скептично ставляться до використання техніки на нашому напрямку, тому що вони її більше втрачають, ніж вона їм допомагає", — говорить Наталія Гуменюк.

​Раніше керівниця об'єднаного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк повідомила, що 11 січня 2024 року Сили оборони на лівобережжі Херсонщини знищили понад 10 гармат та 15 одиниць автобронетехніки армії РФ.

Суспільне Херсон