Розв’язання проблем водопостачання: південні регіони отримають від уряду понад 8 мільярдів гривень

4 месяца назад 0

Після підриву Каховської ГЕС ситуація з водопостачанням на півдні України суттєво загострилася. Щоб забезпечити регіони водою, розпочали будівництво нових магістральних водогонів, однак роботи ще не завершені.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає .

Влітку розпочалося прокладання магістральних водогонів на ділянці «Інгулець — Кряжеве (Кривий Ріг), Покров — Нікополь — Марганець та Запоріжжя — Томаківка — Марганець».

На завершення будівельних робіт уряд виділив додатково 8,5 мільярдів гривень. Також Кабінет Міністрів заслухав інформацію про стан виконання будівництва.

«За даними Держагентства відновлення, завезене потрібне обладнання, будівництво водогонів триває, і на початку наступного року вже очікуються результати»,  – розповів прем’єр-міністр.
За результатами наради Денис Шмигаль дав завдання пришвидшити реалізацію проєктів, щоб місцеві жителі могли якнайшвидше отримати чисту воду.

​З квітня 2022 року Миколаїв залишився б​ез питної води. Російські загарбники знищили водопровід, через який місту постачали питну воду. Керівництво області вирішило забезпечити постачання Миколаєву хоча б солоної технічної води з Південного Бугу. Однак, рішення призвело до руйнівних наслідків у майбутньому: солона вода фактично знищила водопровідну систему Миколаєва.

Наразі триває реконструкція водогону, щоб повернути питну воду в оселі миколаївців. Ще влітку чиновники Миколаївської ОВА оголосили 12 великих закупівель з реконструкції магістрального водогону. На ці роботи з держбюджету виділили 1,3 млрд грн, з них 700 млн вже надійшли до області.

​Журналісти Nikcenter з’ясували, що Держаудитслужба знайшла порушення у діях чиновників Миколаївської ОВА у всіх тендерах, що відбулися. Аудитори вважають, що у всіх закупівлях, крім однієї, тендерна документація складена не у відповідності з вимогами закону. Тому, реконструкція водогону може затриматися на невизначений термін.

Нагадаємо, для забезпечення водопостачання Миколаївщини планують затопити Олександрівське водосховище. У Південноукраїнській АЕС мають намір завершити будівництво Ташлицької ГЕС, що знаходиться на території атомної електростанції.

Раніше повідомлялося, що росіяни навмисне підірвали водопровід до Миколаєва. Російські окупанти у квітні 2022 року підірвали водопровід, яким у місто надходила чиста вода. Супутникові знімки та дані з соціальних мереж свідчать про те, що трубопровід до міста був навмисно зруйнований росіянами.​