СБУ посилила звинувачення директору однієї з фірм мера Херсона

2 недели назад 0

Служба безпеки України посилила звинувачення директору однієї з фірм мера Херсона Ігоря Колихаєва.
Про це повідомляється на сайті Офісу Генерального прокурора.
Підозрюваного звати Петро Ляшко. Раніше йому інкримінували пособництво державі-агресору. Тепер Ляшку додали статтю про колабораціонізм.
Петро Ляшко є підписантом фермерського господарства “Юкос і К”, яким володіє батько Колихаєва. За інформацією слідства, у липні 2022 року він за угодою передав майнові права і майно “Юкос і К” російській ТОВ “Аграріан” (Воронеж).
Його директором і власником є українець Альберт Резця. Після початку повномасштабного вторгнення Росії його призначили фактичним керівником тимчасової адміністрації по управлінню майном суб’єктів господарювання у окупованих Каховському, Генічеському, колишніх Іванівському, Новотроїцькому та Чаплинському районах Херсонщини.
Резця отримав цю посаду у відповідності з розпорядженням окупаційної адміністрації від 13 квітня 2022 року.
В подальшому Ляшко брав участь у реєстрації за російськими законами і інших фірм Колихаєва. Також він увійшов у ряд засновників російських структур цих фірм – «Торгового дому “Продексім”», «Торгового дому “Горностаївський райагрохім”» та СБК “Світанок”.
“Горностаївський райагрохім” і “Світанок” Петро Ляшко ще й очолив. Далі всі перелічені фірми Ігоря Колихаєва працювали в умовах окупації і за російськими законами.
У 2023 році Ляшко прийняв на відповідальне зберігання “Продексімом” 45 мільйонів 760 тисяч рублів компанії “Аграріан”.
Також минулого року він виступав від імені “Аграріан” в якості підзвітної особи, якій були видані гроші та майно на суму в майже 25 мільйонів рублів. Вони мали бути витрачені в тому числі на оплату видатків по взаємовідносинам з захопленими фірмами Колихаєва.
Ще навесні 2023 року Петро Ляшко в якості представника “Горностаївського райагрохіму” уклав зі “Світанком” та “Аграріан” договори про надання товарних кредитів на більше 87 мільйонів рублів.
За це Ляшку заочно загрожує кримінальна відповідальність. Триває досудове розслідування.
За злочини проти основ національної безпеки України на Херсонщині засудили мінімум 86 людей. Двоє з них отримали довічне ув’язнення.
Також у Херсонській області за колабораціонізм засудили мінімум 22-х людей.