Що потрібно знати про акумулятори та батареї для безперебійників? — Типи та технічні параметри

1 год назад 0

Джерело безперебійного живлення — справжній порятунок для побутової та офісної техніки: пристрій не дає обладнанню зламатися внаслідок аварійного відключення енергопостачання, а також стрибків напруги. Безперебійник надає можливість безпечно вимкнути обладнання, якщо зникло світло: за це відповідають акумулятори для ДБЖ. Вони інтегровані в пристрій, але якщо потрібно підвищити час автономної роботи, можна купити акумулятор для ДБЖ додатковий. Щоб вибрати оптимальну АКБ для безперебійника, варто звернути увагу на її тип, а також ємність і напругу. Дізнайтесь деталі зі статті.

Якими бувають акумулятори для безперебійників: GEL й AGM

Тож для ДБЖ можна придбати батарею, яка належить до одного з двох типів — GEL або AGM. Обидва варіанти відрізняються високим циклічним ресурсом. Вони працюють за принципом взаємозамінності: всередині батареї знаходиться електроліт, а також пориста структура, яка його вбирає. При цьому частина пор заповнена електролітом, а частина — порожня. Все, що випаровується з наповнених пор, переходить у порожні. Завдяки цьому електроліт не доведеться доливати. Крім того, акумулятори можуть довго зберігатися без підзарядки. Зазвичай їх не доводиться заряджати навіть після тривалого простою: вони втрачають заряд лише на кілька відсотків. Тепер про особливості кожного типу.

AGM, тобто свинцево-кислотні батареї , всередині мають рідкий електроліт, а також спеціальні скловолоконні елементи, які називаються сепараторами. Саме вони забезпечують взаємозамінність. Крім того, гази, що виділяються за хімічної реакції, залишаються всередині корпусу АКБ. Це робить експлуатацію безпечною.

Ключовими перевагами свинцево-кислотних акумуляторів є:

  • низький внутрішній опір — завдяки цьому пристрої здатні в короткий термін віддати велику кількість струму;
  • низька чутливість до дотримання параметрів заряду — невелика відмінність показників не буде проблемою.

Увага! Якщо напруга занадто завищена, це може зашкодити будь-якій батареї.

До недоліків AGM відноситься те, що вони досить чутливі до глибокого розряду. Тому для продовження терміну служби акумулятора завжди залишайте його на ⅔ зарядженим.

Тепер поговоримо про GEL батареї . Як можна зрозуміти з назви, акумулятори гелю оснащуються електролітом у вигляді гелю. Як і в попередньому випадку, електроліт просочує спеціальну пористу структуру, що забезпечує принцип взаємозамінності, а також належну безпеку експлуатації.

Головні переваги гелевих моделей батарей для безперебійників полягають у:

  • довгому терміні служби — завдяки гелевій структурі електроди дуже щільно покриваються електролітом;
  • відсутності чутливості до глибокого розряду — ці батареї можна хоч у нуль посадити, нічого страшного з ними не станеться.

До мінусів подібних акумуляторних батарей відносять їхню чутливість до дотримання технології заряду. Якщо значення регулярно не збігаються, батарея вийде з ладу. Це не гарантійний випадок, тож необхідно слідкувати за сумісністю параметрів. Також гелеві моделі коштують дорожче за свинцево-кислотні. Це справді так, у більшості випадків. Але й служать такі АКБ довше.

Як підібрати акумулятор для безперебійника за напругою та ємністю

Отже, почнемо з напруги. Структура всіх акумуляторів є осередковою. При цьому напруга кожного осередку дорівнює два Вольта. Виходить, що більше осередків у батареї, то більша напруга. Так, виробники випускають гелеві та свинцево-кислотні АКБ з показниками 4, 6, 12, а також більше Вольт. Кількість осередків завжди парна. Виходить, існують моделі мінімум із двома осередками. Який варіант краще залежить від вимог конкретного безперебійника.

Що стосується ємності, то вона впливає на час, протягом якого батарея зможе надати пристроям резервне живлення. Вимірюється показник ємності в А/год та мАг. Чим він вищий, тим вища автономність. Полегшує підбір батареї для УПС те, що найчастіше виробник вказує час, протягом якого акумулятор зможе забезпечити пристрій резервним живленням.

Орієнтуючись на викладені в статті особливості моделей, ви зможете легко вибрати акумулятор для безперебійника.