Що таке TOEFL та які існують види цього іспиту

2 года назад 0

Результат екзамену Test of English as a Foreign Language (TOEFL), як правило, вимагають міжнародні ВНЗ, іноземні школи, роботодавці та програми за обміном студентами.

Задача тесту — виявити здатність учасника повноцінно спілкуватися англійською під час навчання в університеті, тому завдання побудовані академічною мовою. В цій статті ви дізнаєтеся які види TOEFL бувають, за яких умов його необхідно здавати та ознайомитеся із його структурою.

Які види TOEFL існують?

Тест з англійської, в якості іноземної мови, має п’ять типів: Primary, Junior, ITP, Essentials та iBT.

Для тих хто хоче підтвердити свій рівень володіння англійською C1, радимо скласти іспит C1 Advanced CAE (https://grade.ua/uk/esol/cae/) у спеціалізованому центрі Grade.ua.

TOEFL Primary оцінює рівень володіння англійською мовою у восьмирічних школярів. Результати тесту дають зворотній зв’язок про задатки учня та якість викладання англійської у школі. Тест призначений для оцінки рівня, перевіряє навички письма, говоріння і читання. Він містить 80 запитань, які розділені на два розділи. На їх виконання дається одна година.

TOEFL Junior здають діти у віці 11 років. Він оцінює соціальне й академічне володіння англійською, вміння говорити, писати та читати. Для вчителів, перевірка знань учнів, допомагає правильно визначити кожного в мовний клас. Тест складається зі 125 питань, які розділені на три розділи. На виконання відводиться дві години.

TOEFL ITP призначений для учнів віком від 16 років. Він вимірює здатність сприймати англійську мову на слух, перевіряє письмові здібності та вміння розуміти англійську під час читання. Тест містить 140 запитань, які розділені на три етапи. На виконання відводиться дві години.

TOEFL Essentials оцінює як загальну, так і академічну англійську мову. Результати цього тесту почали приймати міжнародні університети. Тест оцінює чотири навички: письмо, читання, аудіювання й говоріння. Кожне завдання розмовного рівня включає п’ятихвилинний відеозапис без оцінки. Тест здається онлайн, на виконання завдань відводиться півтори години.

TOEFL iBT був розроблений під час пандемії, тому його можна проходити вдома, його аналог — TOEFL PBT здається в тест-центрі. На відміну від TOEFL Essentials, він оцінює лише академічний напрям англійської мови. Цей тест найпоширеніший, тому результат дає змогу подати заявку на вступ у будь-який англомовний університет. Він оцінює читання, письмо, говоріння та аудіювання. На виконання завдань дається 3 години. Результати дійсні впродовж двох років після проходження іспиту.

Кому потрібно складати іспит?

До екзамену допускаються люди, віком від 17 років. Це пов’язано з тим, що іспит побудований на академічній англійській мові, тому потрібно мати певний словниковий запас і змогу прочитати та зрозуміти складні уривки тексту.

Загалом, здавати тест потрібно майбутнім студентам які планують вступити в міжнародний університет. Крім цього, є ряд цілей для яких може знадобитися проходження TOEFL:

  • якщо ви плануєте емігрувати в англомовну країну;
  • вас приймають на роботу і роботодавець просить пройти тестування;
  • маєте мету, отримати сертифікацію в бажаній галузі.

Випадки, коли проходження іспиту не вимагатимуть:

  • якщо у вас є ступінь чи диплом отриманий в англомовній країні;
  • якщо ви успішно здали іспит два роки тому.

Структура іспиту TOEFL iBT

Тест складається з чотирьох секцій: говоріння, аудіювання читання і письмо. Кожна з них оцінюється в 30 балів. На виконання завдань відводиться 3 години.

Розділ читання

Потрібно прочитати 3-5 текстів на різну тематику та дати відповідь на запитання. Як правило, якщо попадається три тексти, то запитань до них дається більше. Переважно 12-15 запитань. На цю секцію відводиться 54-72 хвилин.

Розділ аудіювання

Аудіювання включає від шести до дев’яти лекцій та діалогів. До кожного запису додаються п’ять-шість запитань. Тривалість виконання завдання — 41-57 хвилин.

Розділ говоріння

В розділі говоріння ви отримаєте шість завдань. В перших двох вас попросять розповісти про власні думки й переживання. В інших чотирьох, вам потрібно буде розвинути думку на задану тему. Це можуть бути:

  • діалог між двома людьми на певну тему — потрібно послухати його і підсумувати;
  • дві лекції на однакову тему, ваша задача зробити висновки та навести аргументи;
  • послухати монолог та узагальнити почуте.

На виконання дається 17 хвилин.

Розділ письмо

Завдання діляться на дві частини: незалежне та інтегроване.

Перше завдання триває 20 хвилин. Потрібно прочитати короткий уривок і прослухати лекцію. Після цього дати розгорнуту відповідь.

Друге триває 30 хв. Вам запропонують на вибір два варіанти. Потрібно вибрати один варіант та аргументувати свою думку.

Висновок

TOEFL iBT — це складний, але важливий іспит, тому нехтувати підготовкою не варто. Навіть маючи високий рівень володіння англійською не дає вам гарантій отримати високі бали. В нас час є багато способів підготовки до TOEFL онлайн або ж офлайн форматі.. Ви можете це зробити самостійно за допомогою книг, інтернет-ресурсів та тренажерів або піти на курси по підготовці. У будь-якому випадку, успішна здача екзамену допоможе в професійній та особистій сферах життя.