Скільки зароблятимуть вчителі на Херсонщині

2 года назад 0

Авансові виплати вже за новими, підвищеними ставками, отримають у грудні педагоги на Херсонщині. Уряд підняв їх зарплати на 8,35-8,36 відсотка, хоча таке зростання навіть сповна не компенсує подорожчання «комуналки» й товарів повсякденного попиту. Інфляція ж-бо у нас сягнула 10 відсотків на рік!
Тим не менш, на які саме доплати можуть розраховувати наші педагоги (їх у краї понад десять тисяч)? Найбільше отримуватимуть учителі вищої кваліфікаційної категорії – їх зарплатня має зрости до 14701 гривень на місяць. Таких на Херсонщині, за даними управління освіти і науки, 3252 особи.
Вищу категорію мають також 1002 директори навчальних заклади та їх заступники, зазначила начальник управління Тетяна Юшко. Вчителі другої категорії, котрих у нас 1161, зароблятимуть вже не 11 124, а 12053 гривні, 2415 учителів першої категорії – 12906 замість попередніх 11912 гривень. «Стартова» зарплата молодих педагогів без категорій збільшиться з 9015 до 9768 гривень.
Втім, слід застерегти: названі ставки – то урядові розрахунки. А насправді зарплати сіячів розумного, доброго, вічного можуть бути як більшими, так і меншими від «базових». Адже вони залежать ще й від кількості «вичитаних» годин та різних надбавок – за перевірку зошитів, класне керівництво, і так далі.
Принаймні, добре вже те, що належні працівникам шкіл кошти виплачуються сьогодні без затримок, підтвердила голова обласного комітету профспілки працівників освіти і науки Людмила Кучерява.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день