Справа про вбивство Катерини Гандзюк: розгляд апеляції Мангера та Левіна продовжать у квітні

4 месяца назад 0

Київський апеляційний суд почав розгляд апеляції колишнього голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника депутата Олексія Левіна, яких минулого року засудили за напад на активістку Катерину Гандзюк.

Про це із судової зали повідомила кореспондентка  Анна Самара.

Сьогодні, 5 лютого 2024, в суді почали розгляд апеляції, яку подали захисники засуджених Владислава Мангера та Олексія Левіна. Загалом після винесення у червні 2023 року вироку у справі про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк захист обвинувачених подав 6 апеляційних скарг. Їх розгляду до цього часу не було. Розгляд апеляції Мангера та Левіна у Київському апеляційному суді, 5 лютого 2024 р. Фото: Анна Самара/Суспільне
На сьогоднішньому засіданні розглянули клопотання адвоката Олександра Шадріна щодо відводу судді через начебто упереджене ставлення до засуджених. Скаргу відхилили.

Також захисники Мангера та Левіна просили дозволу, аби на судовому засіданні обвинувачувані сиділи поруч із ними, а не за склом. Захист мотивував своє клопотання тим, що перебування клієнтів окремо від адвокатів уповільнює узгодження позицій. Крім того, за словами адвоката Шадріна, скло заважає надходженню інформації — через нього гірше чути виступи в суді. Він нагадав, що на судових засіданнях у першій інстанції обвинувачені сиділи поруч із захисниками.

"Це було досить зручно, тому просимо таку практику продовжити в апеляції. Це пришвидшить спілкування з адвокатами і буде в інтересах прав людини", — сказав адвокат.
Також представники сторони захисту зауважили, що Мангеру і Левіну інкримінували не особисте вчинення насильницьких злочинів, а їх замовлення.

"Ризику, що вони нападуть на присутніх в залі судового засідання, немає", — додав адвокат.
Це клопотання захисту судді схвалили, водночас для посилення охорони підсилили конвой. Розгляд апеляції Мангера та Левіна у Київському апеляційному суді, 5 лютого 2024 р. Фото: Анна Самара/Суспільне
Наступні засідання Київського апеляційного суду з розгляду апеляції двох засуджених призначені на 1 та 8 квітня 2024 року.

За вироком попередньої судової інстанції, Владислава Мангера і Олексія Левіна визнали винними в замовленні та організації нападу на херсонську активістку Катю Гандзюк. Обом присудили по 10 років в'язниці. Рішення стане чинним тільки після того, як вирок розглянуть в апеляційній інстанції.

Що відомо про напад на Катерину Гандзюк ​31 липня 2018 року радницю міського голови та громадську діячку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою. На той момент вона виконувала обов'язки керівниці справами виконавчого комітету Херсонської міськради. Гандзюк з опіками потрапила в реанімацію, вона перенесла понад 10 операцій. 4 листопада Катерина померла у київській лікарні від розриву тромбу.

Правоохоронці встановили підозрюваних в організації та виконанні нападу на Гандзюк. Це Микита Грабчук, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов і Сергій Торбін. Вони визнали провину та пішли на угоду зі слідством, отримавши від 3 до 6,5 років тюрми.

За даними слідства, підозрюваними співорганізаторами злочину є Ігор Павловський та Олексій Левін, а замовником — голова Херсонської облради Владислав Мангер.

Павловського у жовтні 2020 року його засудили умовно. Його визнали винним у замовчуванні фактів щодо нападу на Гандзюк. На допиті Павловський сказав, що за нападом стоять Мангер та його радник Левін, оскільки Гандзюк "забагато гавкала". 26 червня 2023 року суд оголосив їм вирок — по 10 років позбавлення волі.​