Створювала в окупації ілюстрації із закликом закрити небо над Херсонщиною. Історія Надії Білецької

4 месяца назад 0

Херсонська ілюстраторка і дизайнерка Надія Білецька створювала ілюстрації із закликом закрити небо над Херсонщиною у Чорнобаївці, яка на той час була тимчасово окупована. Її роботи поширили у соцмережах, а своє ім’я авторка відкрила лише після того, як виїхала на підконтрольну Україні територію. Ілюстрація Надії Білецької із закликом закрити небо. Фото надала Надія Білецька
Під час окупації Надія Білецька створювала патріотичні ілюстрації. Її роботи поширювали у соцмережах, але кому вони належать, на той час ніхто не знав. Херсонська ілюстраторка і дизайнерка працювала над цими зображеннями у Чорнобаївці.

"На той момент було багато постів про те, що закрийте небо, закрийте небо, допоможіть, багато дуже постраждалих. І оскільки закрити небо ми фізично ніяк не могли, то я, як митець, вирішила, що хочу та можу хоч якось долучитись до того, щоб закрити небо. А ще ми переховувались недалеко від Чорнобаївки. І тому кожне потрапляння, яке "один-нуль", "два-нуль", ми відчували, чули. Всі казали — це зачароване місце, це там відьми наврочили. І я подумала, чому б відьмам не народитись. От так народились відьмочки-дівчата, які закривають небо. Я їх малювала, а потім скидала їх, коли інтернет могла зловить. Скидала їх друзям, які були на неокупованих територіях, і потім видаляла. Бо якщо хтось прийде подивиться, то це дуже не добре. От і хтось з команди запустив їх у мережу" , — говорить ілюстраторка. Ілюстрація Надії Білецької. Фото надала Надія Білецька
З тимчасово окупованої Чорнобаївки родина Надії змогла виїхати з третьої спроби. Усі ескізи довелося видалити.

"На третій раз вже ми поїхали такими околицями, що я навіть не згадаю той маршрут, але місцеві там казали, ви дивіться туди не їдьте — там блокпост, ви об’їжджаєте ось так. Тобто вони так допомагали: розповідали, куди краще їхати", — згадує жінка.
Робота Надії Білецької, створена під час окупації Чорнобаївки. Фото надала Надія БілецькаЗараз мисткиня опрацьовує графічну карту України.

"Серія робіт, які як пазли, коли їх складаєш у певній послідовності, вони всі утворюють мапу України. І кожна ця ілюстрація демонструє якусь грань війни в Україні. Там є і волонтери, є і окуповані території, є, як люди-біженці на вокзалі, як люди перебувають у Європі за межами України, як їх там зустрічають, як вони переховуються у сховищах" , — розповіла Білецька.