Судитимуть трьох жительок Херсонщини, які брали участь в організації та проведенні псевдовиборів на тимчасово окупованій території регіону

2 месяца назад 0

За процесуального керівництва органів прокуратури Херсонської області скеровано до суду обвинувальний акт стосовно  трьох  жительок регіону за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). 

Про це повідомляє пресслужба прокуратури Херсонської області.

Слідством встановлено, одна з обвинувачених у вересні 2023 року, перебуваючи на території окупованого Каховського району, взяла участь у проведенні так званих «виборів» до «місцевих рад» міста Каховка та села Малокаховка.
 
Жінка видавала місцевим жителям заяви на включення до списку виборців, бюлетені, закликала до участі у голосуванні. Пояснювала, як правильно заповнювати бланки та вела облік тих, хто віддавав голоси. 
 
Ще дві обвинувачені у квітні 2023 року добровільно очолили «Голопристанську та Чаплинську територіальні виборчі комісії» відповідно. Обидві займалися організацією та проведенням «виборів» до «Херсонської обласної думи І скликання» та місцевих «рад депутатів».  
 
Вони формували «дільничні виборчі комісії», контролювали їхню діяльність. Займалися інформуванням населення та розміщенням агітаційних матеріалів щодо «кандидатів». Видавали бюлетені, складали протоколи з результатами «виборів» та під час перших «сесій» місцевих «рад» вручали «депутатам» посвідчення. 
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалося ГУНП в Херсонській області. 
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.