Томати, кавуни, а відтепер ще й часник — нова гордість Херсонщини

5 лет назад 0

Віднедавна Херсонська область прославляється не лише томатами й кавунами, а ще й часником. Адже саме тут, на Херсонщині, вже втретє проходить масштабний форум, присвячений часнику, який збирає виробників, переробників та трейдерів з усієї країни. Форум проходить за підтримки громадської організації «Земля Таврії», яка є партнером канадського проекту технічної допомоги «Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва» на півдні країни та за сприяння Департаменту агропромислового розвитку ХОДА.

21 червня 2019 відбувся черговий форум, що традиційно пройшов на базі ТД «Зоря плюс» у с. Кучерявоволодимирівка Чаплинського району.

ТД «Зоря плюс» є  одним із найбільших в Україні виробників якісного часнику (145 га), який підприємство успішно експортує в європейські країни. Крім часнику «Зоря плюс» вирощує інші види овочів, які також експортує та постачає до національних мереж супермаркетів. Тому цього року, зважаючи на останні тренди, форум був присвячений не лише часнику, а ще й цибулі.

Під час заходу близько 250 учасників з 9 регіонів України, мали змогу ознайомитись із агротехнологією культур цибулі та часнику, новинками селекції, спеціалізованою технікою, засобами боротьби із хворобами та шкідниками, особливостями зберігання, а головне – під час панельної дискусії обговорили перспективи експорту та нові ринки збуту.

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Андрій Неделько зазначив, що «Зоря плюс» — приклад підприємства, що зуміло витримати європейські стандарти якості та вийти на зовнішні ринки. І таких підприємств на Херсонщині стає більше з кожним роком.

  

Крім того, ТД «Зоря плюс» займається виробництвом насіннєвого матеріалу часнику. Підприємством створений новий високоврожайний сорт озимого часнику «Любава Таврійська». Наразі один з керівників підприємства Сейран Яковлєв вивчає напрямки глибокої переробки часнику, щоб зрештою вийти на повний цикл виробництва – від насіння до готової продукції.

 

Підводячи підсумки Форуму, варто відмітити, що завдяки подібним заходам, а також підтримці проектів міжнародної допомоги, таких як ГО «Земля Таврії» та сприянню Департаменту агропромрозвитку Херсонської адміністрації, регіональні виробники виходять на нові рівні виробництва, об’єднують зусилля та опановують закордонні ринки збуту.

Источник