Ukraїner видасть англомовну книгу про те, як Херсонщина долала наслідки підриву Каховської ГЕС

2 месяца назад 0

Її автор, Євген Лір, розповість про події річної давнини через історії волонтерів, військових та місцевих мешканців.

Видавництво Ukraїner готується надрукувати нову книгу. Вона називатиметься «The Flood» і розповідатиме про підрив російськими військами Каховської ГЕС та подолання наслідків цієї трагедії. Про це повідомив засновник та керівник проєкту Ukraїner  Богдан Логвиненко .

За його словами, книгу пише український письменник, перекладач, музикант і військовослужбовець  Євген Лір , відомий також своєю волонтерською діяльністю. У січні 2023 року він отримав почесний знак «За сприяння війську» від уже колишнього головнокомандувача ЗСУ  Валерія Залужного , а згодом долучився до війська.

«Євген пише книгу англійською, також вона вийде й українською. Можливо, це буде перша книга про ті події» , — зазначив Логвиненко.

Як розповів «ДМ» сам автор, ідея книги народилась з поїздок його волонтерської команди на Херсонщину у дні, коли її жителі потерпали від наслідків підриву окупантами Каховської ГЕС.  «Нам тоді вдалося зібрати гроші і передати представникам ДСНС, ТрО і ССО човни, мотори, помпи для відкачування води, генератори та інші потрібні речі. Навіть бус бійцям передали. Через два тижні після того, як зійшла вода, приїхали ще раз — допомогти розчистити завали і передати ще більше допомоги місцевим бійцям. І тоді ж я спостерігав злочинну німоту міжнародних організацій у відповідь на цей акт безперечного екоциду. Сотні будинків зруйновано — а ООН вітає з днем російської мови» , — згадує Євген Лір.

Євген Лір

Тоді, каже він, і прийшло розуміння, що цю історію необхідно розповісти для усього світу, і саме англійською. Мати Євгена, викладачка англійської мови в університеті, вчила його англійської з чотирьох років, тож, по суті, для нього вона друга мова.  «Взимку із пропозицією створити книжку на цю тему звернулася співзасновниця фестивалю Dnipro Bookspace  Вікторія Наріжна — дякую їй за нетривалу, але важливу співпрацю. Я зібрав команду з десяти фахівців (фіксерка, фотографка, фахівці СММ), і ми взялися за роботу зі свідками. Вдалося випросити у командира задачу на Херсонщині, аби поєднати службу з написанням книги» , — розповів Лір.

За словами автора, він пише книгу, виходячи з любові — любові херсонців до своєї землі, до своєї спільноти, любові українців до цього регіону.  «Ми всі травмовані війною і транслюємо це нашим друзям з інших країн, але, крім співчуття, викликаємо відчуття жаху і бажання закритися від теми. Я ж хочу закохати читачів у ці землі. Бо під час підготовки матеріалів ми з командою побачили стільки любові — до людей, до землі, — що вмістити її в одну книгу украй складно. Але я спробую» , — обіцяє письменник.