В Україні новий дефіцит: не вистачає працівників через мобілізацію та відплив кадрів за кордон

9 месяцев назад 0

Ситуація з бізнесом в Україні погіршується через нестачу робочих рук
Через мобілізацію та відток кадрів за кордон, українська економіка зіткнулася з кадровим голодом. Поки майбутні фахівці навчаються, заводи готові брати працівників із вулиці. Підприємства, які продовжують працювати в Україні, незважаючи на повномасштабне вторгнення Росії, через два-три роки можуть зіткнутися із ще більшою проблемою з кадрами.
Про це йдеться у  European Business Association, пише .
Європейська Бізнес Асоціація вчетверте провела опитування бізнесу у чотирьох стратегічних регіонах, де зосереджено її місцеві офіси:

  • Львів (об'єднує компанії з областей на заході),
  • Одеса (південь),
  • Харків (схід),
  • Дніпро (Центр).

Спільними викликами більшості регіонів є питання мобілізації, передбачуваності процедури бронювання, відтоку робочої сили в зарубіжних країн. У більшості регіональних компаній у лавах ЗСУ служать до 20% військовослужбовців, найбільш напруженою ситуація є в Західному регіоні, де тільки у 4% компаній немає мобілізованих працівників. При плануванні своєї діяльності більшість компаній орієнтуються закінчення війни у перспективі 1-3 років.
ліфікованих працівників у будівництві та суміжних галузях вказує і власник будівельної компанії "Фенікс груп" Назар Бенч у колонці На суттєву нестачу квадля  .
Ще в довоєнний час у будівельній сфері спостерігався значний відтік досвідчених працівників у країни Європи, зокрема, до Польщі. та будівництва, скоротилося як через евакуацію працівників за кордон, так і у зв'язку зі вступом до Збройних Сил або тероборони.Окрім того, за останній рік спостерігається масове вручення повісток у регіонах України, у тому числі працівникам виробничих підприємств. виникла значна нестача фахівців у зв'язку з мобілізацією", — зазначив він.
Виконавчий директор Kharkiv IT Cluster Ольга Шаповал прокоментувала ситуацію з IT-спеціалістами в Україні для  .
"Коли ІТ-фахівець мобілізується — клієнт не наймає іншого в Україні, а наймає в умовній Польщі — бо ризиків втратити людину немає. Причина — рецесія, всі думають про свій бізнес, а не про допомогу Україні, як це було у 2022 році. ", — зазначила вона.