У Херсоні паркові зони перетворюють на собачі туалети

2 года назад 0

Зіпсувати прогулянку парковою зоною може не тільки сильний вітер, а й собача «міна». Залишені на пішохідних доріжках, паркових зонах, узбіччях, собачі фекалії викликають дедалі більше обурення у городян. У чому причина безвідповідальності господарів чотирилапих та як боротися із проблемою?
Двірник Валентина, яка щодня прибирає на території Таврійського мікрорайону, могла б стати мільйонером, якби прикмета «вступити – до грошей» працювала щоразу. За її словами, з шостої ранку, як тільки вона заступає на зміну, починається основний «година-пік» вигулу собак. Причому більшість собачників не відводять своїх братів менших у безлюдні місця, а вигулюють прямо біля будинку. Іншими словами: вивів, почекав десять хвилин, поки собака випорожниться, і пішов збиратися на роботу. І так двічі на день. А двірник після цього не тільки опале листя мете, а й «сапером» підробляє.
Невдоволена діями власників собак та херсонка Ірина, яка щодня гуляє з маленькою донькою у парковій зоні на Шуменському. Жінка переживає, що «собачі сюрпризи» є небезпечними для її дитини. Оскільки вони становлять не лише загрозу забруднитись, а й підчепити глисти (яйця цих паразитів потрапляють у ґрунт, і можуть заразити дітей, які грають у пісочниці). Ірина зазначає, що любов до своїх чотирилапих друзів має проявлятися не лише у спробі годування елітним кормом чи регулярними відвідуваннями ветеренара.
Важливо також вміти прибирати за домашніми тваринами. «А це не складно. Просто взяти пакетик і совок, і прибрати за своїм вихованцем», – зазначає жінка.
Вирішення проблеми закладено у відповідальності власників тварин
Закон України у сфері утримання тварин у порівнянні з іншими країнами у нас розвинений слабо. Відповідно до нього, у кожному місті мають бути передбачені спеціальні місця для вигулу тварин. Проте на практиці їх немає.
Тому єдине законне покарання за залишену собачу «міну» – це штрафи від 170 до 340 гривень. Вони стоять поряд з приведенням собак у приміщення магазинів, вигулу собак без намордника або собак, які завдали тілесних ушкоджень іншим людям.
Як роблять у цивілізованих країнах
Щоб приємне повітря не псували запахи собачих екскрементів, влада інших країн оригінально підійшли до цього питання. Наприклад, депутати Нью-Йорка зобов’язують собачників надавати власників майданчиків пред’являти ДНК своїх собак, щоб у разі «сюрпризу» собаку можна було відшукати, а власника – оштрафувати.
У супермаркетах Чехії будь-який бажаючий може купити спеціальний одноразовий пакетик і совок для прибирання за своєю твариною на вулиці. Коштує таке задоволення одну чеську крону, що у перекладі на нашу валюту – трохи більше за гривню.
Оригінальний підхід до боротьби з собачими фекаліями знайшла влада Тайваня. Щорічно в місті Нью-Тайпей-Сіті оголошується акція зі збору екскрементів. Кожен, хто збере повний пакет – отримує лотерейний квиток, а після завершення акції проводиться розіграш, головний приз якого – золотий зливок.
Зрозуміло, що в реаліях нашої країни золотом ніхто не розкидатиметься. Але було б непогано, якщо міська влада прийме до уваги цю ідею, навіть якщо нагородою буде скромніший приз.
KHERSON name