В Україні заборонили обіг деяких банкнот

1 месяц назад 0

В Україні заборонили приймання деяких банкнот. Причому їх не братимуть ні продавці у магазинах, ні касири в банках. Йдеться про сильно пошкоджені купюри, в яких забруднено понад 45% площі.

Про це йдеться у роз'ясненні Нацбанку України.

Зокрема, юридичні особи не мають права приймати банкноти з такими пошкодженнями:

  • пошкоджені вогнем, водою, різними рідинами або хімікатами тощо, площа яких під час приймання та оброблення може стати меншою, ніж 55% початкової площі банкноти;
  • якщо пошкодження двох або більшої кількості банкнот призвело до їхнього склеювання (спікання), то пред'явнику банкнот не рекомендується самостійно порушувати цілісності групи склеєних банкнот;
  • банкноти, забруднені хімічними та радіоактивними речовинами,будь-якими токсичними органічними субстанціями, що впливають або за певних умов можуть негативно впливати на здоров'я людини.

Щодо останнього пункту, то їх обмін здійснюють лише в територіальних підрозділах НБУ. Але Нацбанк їх не візьме на обмін, якщо немає відповідних документів, що ці гроші пройшли дезактивацію, детоксикацію або дезінфекцію.

Причому цей процес має бути здійснений установою, яка має дозвіл на проведення таких робіт. Ця установа, у свою чергу, має надати документ, що вона провела потрібне знешкодження.