В Україні зафіксовано новий штам коронавірусу «Дженні»

3 месяца назад 0

В Україні у січні зафіксували 9 випадків нового субваріанту штаму коронавірусу Омікрон – JN.1, який називають “Дженні”.
Випадки захворювання новим штамом були зафіксовані на Сумщині, по 2 випадки у Волинській та Черкаській областях та по одному у Рівненській і Запорізькій областях.
Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я.
У відомстві повідомили, що вірус SARS-CoV-2 продовжує мутувати та уникати імунної відповіді, а це означає, що він швидше вражає ослаблену імунну систему, і навіть раніше вакциновані люди можуть захворіти, однак набутий після вакцинації імунітет знижує ризик ускладнень під час хвороби.

“Тому людям, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення”, — повідомив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

У МОЗ повідомили, що серед захворілих в Україні на “Дженні” лише одна із 9 людей мала 2 щеплення проти COVID-19. Спостерігаючи за симптомами медики зафіксували середній або легкий перебіг захворювання, лише одна людина була госпіталізована до лікарні. Вік пацієнтів — 27-73 роки.

Щодо JN.1 у ВООЗ зазначають, що ризик для населення низький, а вакцини, які використовуються у світі проти COVID-19 захищають від нового субваріанту.