Від початку деокупації правобережжя Херсонщини евакуювали майже 45 тисяч людей — ОВА

3 недели назад 0

Від початку деокупації правобережжя Херсонської області евакуювали майже 45 тисяч жителів, з них — понад шість тисяч дітей та близько півтисячі маломобільних людей.

Про це у Telegram повідомила  Херсонська обласна військова адміністрація.

Повідомляється, що 13 квітня питання проведення обов’язкової евакуації населення в умовах воєнного стану обговорили на засіданні обласної комісії, яку провели заступники очільника ОВА Ольга Малярчук та Ярослав Шанько.

Зокрема, проаналізували результати евакуації жителів з небезпечних територій та ефективність функціонування евакуаційних маршрутів. Також вирішили посилити роз’яснювальну роботу серед людей щодо необхідності евакуюватись з територій, які знаходяться під постійними обстрілами, до більш безпечних регіонів країни.   

"Евакуація здійснюється щоденно безплатним автобусним транспортом та потягами. На кінцевій зупинці евакуйованих зустрічають представники ОВА, ДСНС та Червоного Хреста й проводять реєстрацію та розселення ВПО, здійснюють всі необхідні грошові виплати та надають гуманітарну та психологічну допомогу. З евакуацією людей допомагають ГО "ADRA", "Helping to Leave", "Help People", "Схід  SOS", "Проліска", БФ "Save Ukraine", ГО "Пліч-о-пліч", ГО "Сильні, бо вільні"та інші організації" , — йдеться у дописі.
 
Що відомо про евакуацію на Херсонщині ​З 24 жовтня 2023 року на Херсонщині оголошена обовʼязкова евакуація з примусом для родин з дітьми, які проживають у небезпечних населених пунктах.

15 листопада з Херсонщини вивезли 91 дитину, повідомляв керівник ОВА Прокудін. Їх евакуювали на Івано-Франківщину.

Станом на 28 листопада 2023 року з 14 небезпечних населених пунктів Херсонщини евакуювали всіх дітей.

За даними ОВА, станом на 19 березня після деокупації правобережжя Херсонщини через обстріли РФ 44 тисячі жителів евакуювали до більш безпечних районів України.​