У Раді назвали термін служби, після якого військовим дадуть право на демобілізацію

5 месяцев назад 0

Восени Україною прокотилися акції протесту з вимогою про демобілізацію військовослужбовців ЗСУ. Дружини та матері військових вимагали, щоби влада законодавчо встановила право на демобілізацію військовослужбовців, у яких минуло 18 місяців з моменту мобілізації. Проте Рада може встановити зовсім інший термін.

Про це розповів під час брифінгу член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Вениславський. Нардеп зупинився на деяких моментах, які обговорюють депутати у профільному комітеті.

ДемобілізаціяВійськовослужбовці, які були призвані до ЗСУ під час мобілізації, повинні мати чіткі орієнтири щодо термінів своєї служби, каже нардеп. Отже депутати розглядають закон, яким буде визначено термін служби, після якого військові можуть демобілізуватись.

"Ми це питання обговорюємо. Пропонується протягом 36 місяців служби по мобілізації передбачити можливість демобілізації, — заявив нардеп і відразу уточнив: — Є інші пропозиції" .
Втім, навряд чи перспектива трирічної служби під обстрілами і далеко від своїх рідних припаде до серця самим військовослужбовцям, в яких уже й після півтора року сили закінчуються.

При цьому Вениславський заявив, що вся світова історія не знає прецедентів, щоб у країні, яка воює, дозволили повну демобілізацію. (Звідси, очевидно, і відводять такий трирічний термін, сподіваючись, що на той час війна все ж таки скінчиться, — авт.)
Звільнення строковиків у запасІнше актуальне питання, яке давно вимагає вирішення – звільнення строковиків у запас. У них уже давно минув термін служби, однак у зв'язку з війною у запас їх не відправили. Водночас ті закони, які нині діють в Україні, не передбачають звільнення строковиків у запас під час дії воєнного стану.

Як варіант, торік їм запропонували перейти на контрактну службу, проте таке бажання виявили не всі. Багато хто все ж таки сподівається на звільнення.

"Щодо загального звільнення в запас, це питання також обговорюється. Зараз я не можу сказати, що вже є його рішення" , — поділився Веніславський.