Володимир Коваленко: Із 65 тисяч населення Новокаховської громади залишилося 12-15 тисяч мешканців

6 месяцев назад 0

Що змінюється в Новій Каховці та довкола у зв’язку з діями українських збройних сил на лівому березі Дніпра? Розповідає Володимир Коваленко, міський голова Нової Каховки.

Новокаховська громада Володимир Коваленко : Нова Каховка та Новокаховська громада стали лінією фронту, тому що громада та місто розташовані одразу на лівому березі Дніпра. Від самого Дніпра і до першої вулиці Нової Каховки замінування, траншеї, залізобетонні конструкції. Доступ туди закритий. Ворог уже давно виселив місцевих та заселився у житлові будинки на найближчих вулицях до Дніпра. Таким чином, з точки зору ворога, побудована лінія оборони.

Росіян у місті велика кількість. Вони розташували у житлових будинках кулемети, автомати, гранатомети тощо. Важка техніка відведена в глибину території громади, на відстань до 10 км в районі населених пунктів Чернянка, Тополівка, Маслівка.

Мешканці Володимир Коваленко : На цей момент із 65 тисяч населення громади залишилося 12-15 тисяч мешканців. Якщо подивитися на зріз, це ті люди, які через обставини не виїхали. Це люди похилого віку, люди, у яких є майно, багато людей, які прив’язані хворим батьком чи матір’ю.

Через місто постійно летять результати обстрілів. Спокою немає ні вдень, ні вночі. Якщо нема потреби, ніхто на вулицю не виходить. Усе дорого. Тому люди багато не купують. Не всі погоджуються брати ворожі 10 тисяч, які пропонують там. Людей обставинами окупант загнав у таку ситуацію, що якщо у тебе щось відбувається, наприклад, захворів, то вони кажуть «покажи свій документ», «чи взяв ти російський паспорт». Якщо ти його не взяв, на більш серйозне лікування ти не поїдеш. Ліків у місті практично немає.

Люди їдуть за ними вглиб. Ти їдеш по окупованій території, тебе обов’язково зупинять і обов’язково спитають про паспорт. Багато людей у перший час намагалися якось розмовляти типу «я довідку беру», «я в черзі стою» тощо. Але на сьогодні ворог вже більш жорстко ставиться до цього.

З лівого берега нашої громади стріляють по наших правобережних населених пунктах. Їх не існує. На 90% зруйноване все житло, інфраструктура. Немає шкіл, будинків культури, лікарень, підприємств. Ситуація жахлива.

Була така історія. Жінка зайшла у свою квартиру, у якій розташувався ворог, щоб щось взяти своє. Їй дозволили. Вона розповідала, що лежать вони там на ліжку у взутті, вікно розбите, з нього стоїть кулемет чи щось подібне. Вона спитала у них навіщо вони це роблять. А вони сказали, що якщо вони будуть відступати, то зітруть «с лица земли» наше місто.

Багато наших мешканців виїхали в Кривий Ріг, наприклад. Я дуже вдячний місту за допомогу. Жителі Нової Каховки сподіваються на пришвидшений варіант звільнення міста.

Проживши 41 рік у Новій Каховці, я хочу сказати, що кращого краю на землі немає. Наша земля настільки чиста: люди, озера, степи. Усе залежить від нас. Нам треба згуртуватися.