У Чернівцях винесли вирок двом колаборантам з Херсонщини

4 месяца назад 0

Шевченківський районний суд Чернівців визнав беззаперечними зібрані докази вини двох колаборантів, які добровільно допомагали окупаційній владі на тимчасово захопленій території Херсонщини
Про це повідомили у Службі безпеки України у Чернівецькій області, передає "Еспресо.Захід".

Як зазначається, на бік ворога перейшла староста села Томина Балка Білозерської селищної громади.

"Чиновниця під час окупації захотіла зберегти владне крісло, тому швидко "перевзулась" і всіляко допомагала новим "господарям" завоювати прихильність односельців. За це і отримала посаду "заступника глави" фейкової "Білозерської районної адміністрації". Після деокупації фігурантка, аби уникнути відповідальності, втекла на тимчасово непідконтрольну Україні територію. Проте співробітники СБУ задокументували її протизаконну діяльність, а суд виніс вирок за ч.2 ст. 111 (державна зрада) і ч.5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України" , — йдеться у повідомленні.

Жінці призначили 15 років в'язниці. Також на 10 років її позбавлено права займати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Крім того, за колабораційну діяльність до 9 років позбавлення волі засуджено директора приватного фермерського господарства із Генічеського району.

"Цей уродженець Волині свого часу переїхав до села Подове і заснував там фермерське господарство з вирощування овочів. Після повномасштабного вторгнення РФ на територію України та захоплення окупантами частини Херсонської області фермер одразу "перефарбувався" і добровільно почав агітувати своїх земляків брати активну участь у псевдореферендумі.

Зокрема, у відеоінтерв’ю зрадник закликав херсонців зробити "правильний вибір" і проголосувати за приєднання до росії. За лояльність пропонував односельцям по 10 000 рублів від окупаційної влади, а тих, хто має проукраїнську позицію, попереджав про ймовірні "наслідки" , — зазначили в СБУ.
Наразі співробітники СБУ проводять комплексні заходи для притягнення зловмисників до відповідальності.