У державний виш Херсона інвестує його ректор

2 года назад 0

Додатковий майданчик для відпрацювання фахових навичок зявився у студентів медичного факультету Херсонського державного університету. Тут урочисто відкрили спеціалізовану аудиторію (лабораторію) для практичних занять зі спеціальності фізична терапія та ерготерапія. У ній вже «на повну» тривають сеанси відновлювального масажу та лікувальної фізкультури – дивись фото. І студенти не пропускають жодного слова та руху досвідчених викладачів: адже в майбутньому від їх майстерності залежатиме життя та здоров’я численних пацієнтів.  Адже і масаж, і лікувальна фізкультура вкрай потрібні під час хвороб опорно-рухового апарату, недуг ендокринологічної та нервової систем, причому з дитячого аж до старшого віку, наголошує доцент медичного факультету, кандидат  біологічних наук Тетяна Козій .На відкриття нової лабораторії прийшов ректор Херсонського державного університету, професор Олександр Співаковський. І зовсім не в якості «весільного генерала» чи  виконуючи посадовий обов’язок. Річ у тім, що Олександр Володимирович інвестував у створення сучасного навчального майданчика свої власні заощадження. Його коштом придбано та передано в дарунок шведську стінку, профілактори, сучасні масажні столи. Тож ректор прийшов подивитися на власні очі, чи все це обладнання ефективно працює. А згадавши про те, що виш у розпал епідемії коронавірусу все намагалися спровадити на «дистанційку», принагідно зауважив: «Дистанційна форма навчання повинна бути тільки допоміжною, а не основною. Бо що то за медик чи фахівець з фізкультури та спорту, який отримав кваліфікацію дистанційно?».

З колегою цілком згоден і почесний гість вишу – професор Роман Дрозд з Поморської академії польського міста Слупська. Пан Роман очолював свою альма-матер двічі, неодноразово відвідував і Херсонський державний університет. Тож чудово знає, як працюють системи вищої освіти у обидвох країнах. І може оцінити зміни, що відбуваються в них. Ті новації, які генерують у ХДУ, йому подобаються, зізнався професор Роман Дрозд у бесіді з автором цих рядків. Причому справа не в нових масажних столах і комп’ютерах, хоча й вони зайвими не будуть. Питання – у настроях колективів, їх чіткій налаштованості на позитивні зміни та розвиток. Роман Дрозд — Починаючи з 2004 року, я в ХДУ був уже кілька разів. Коли приїхав уперше, викладачі та ректор багато скаржилися на проблеми. А тепер уже говорять про шляхи їх вирішення. І не просто дискутують, а роблять конкретні кроки в цьому напрямі. Тепер видно, що люди взяли відповідальність на себе, і розуміли, що без їх зусиль прогресу освітнього процесу не буде. І це дуже хороше явище, — радіє за херсонських колег польський професор.

Низка подій, яка відбулася у ХДУ за короткий проміжок часу, наочно показує, що і освітній процес, і культурне та громадське життя у виші знаходяться «на точці кипіння». Адже відкриттям спеціалізованої аудиторії у Херсонському державному університеті не обмежилися. З нагоди 104-ї річниці заснування альма-матер тут вручали сертифікати майбутнім медикам про успішні результати складання тестового іспиту КРОК, провели конференцію трудового колективу та засідання вченої ради, у фойє навчального корпусу відкрили виставку художніх робіт студентів факультету культури і мистецтв, а також меморіальну дошку славетному випускнику ХДУ Олександру Берешу — срібному та бронзовому призеру Олімпійських ігор у Сіднеї 2000 року.

Словом, у виші життя не місті не стоїть: воно завжди у русі, сповнене очікуваних успіхів, маленьких та великих відкриттів. Так воно і має бути у гурті молодих, талановитих, енергійних та цілеспрямованих — майбутніх лідерів українського суспільства!

Сергій ЯНОВСЬКИЙ, Новий день
Фото автора.